Cât câştigă un croitor în Italia. Suma de bani pentru care românii preferă să muncească în fabricile din străinătate

Peste 170.000 de oameni din industria textilelor din România au plecat în străinătate. Motivul îl reprezintă salariile mult mai mari. În Italia, de exemplu, un croitor câştigă de cinci ori mai mult decât în ţară.

22 iun. 2022, 13:04
Cât câştigă un croitor în Italia. Suma de bani pentru care românii preferă să muncească în fabricile din străinătate

Cât câştigă un croitor în Italia. În timp ce fabricile de textile din România plătesc salarii cuprinse între 450-650 de euro, în Italia un croitor câştigă între 1.500 şi 2.500 de euro pe lună, potrivit anunţurilor de angajare postate pe platforma Jooble.

Cât câştigă un croitor în străinătate. Salariile sunt mult mai mari decât în ţară

Citeşte şi PENSII 2022. Bani mai puţini în conturi pentru 8 milioane de români

Şi în Germania salariile din industria textilă sunt mult mai mari decât în România. Potrivit anunţurilor de angajare postate pe Jooble, salariul net variază de la  1.600 la 1.800 de euro pe lună, în funcţie de orele lucrate, scrie Ziarul Finaciar. 

Deşi costul vieţii este mai mare în străinătate decât în România, salariile sunt atractive iar mulţi români aleg să plece din ţară.

Reamintim că timp de mulţi ani, industria textilă de îmbrăcăminte şi încălţăminte a fost un pilon de bază al exporturilor româneşti, precum şi un angajator important.

Treptat însă, din cauza faptul că salariul era printre cele mai mici, oamenii au ales să plece în străinătate, acolo unde făceau aceeaşi muncă însă pe bani mai mulţi.

La finalul anului 2020, ultimul an pentru care există date publice relevante la nivel de industrie, în sectorul producţiei de îmbrăcăminte, încălţăminte şi textile din România lucrau 143.000 de oameni. Numărul lor era cu 170.000 mai mic decât în 2008.

Citeşte şi Câţi bani au cheltuit românii pe vacanţe în străinătate anul acesta. Suma este de două ori mai mare decât aceeaşi perioadă a anului trecut