Cât câștigă un român care lucreaza ca șofer de TIR în Italia: „Lucrurile stau mult diferit față de acum 7 ani când am sosit eu în Italia. Prețurile la mâncare s-au dublat, salariile au rămas pe loc”

În urmă cu 7 ani, George a plecat în Italia în căutarea unui trai mai bun. În acest răstimp, o pandemie și un război au afectat serios economia țării. Astfel, italienii au început să se confrunte cu prețuri mari și cu un coș de cumpărături tot mai gol de la un an la altul.

13 mart. 2024, 17:02
Cât câștigă un român care lucreaza ca șofer de TIR în Italia: „Lucrurile stau mult diferit față de acum 7 ani când am sosit eu în Italia. Prețurile la mâncare s-au dublat, salariile au rămas pe loc”

George este șofer de TIR în Italia și spune că viața lui este, acum, „diferită” față de acum 7 ani când a decis să se mute împreună cu familia în această țară. În primul rând, prețurile la alimente aproape s-au dublat față de perioada în care el abia se mutase în Cizmă.

Nu pot să spun că e grea, dar un pic mai diferită față de acum 7 ani, pentru că acum 7 ani economia Italiei era altfel. Acum, după pandemia de Covid-19 au început și războiaiele, că sunt două (Ucraina – Rusia și războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel – Hamas și grupările afiliate teroriștilor din Liban și Yemen).

Prețurile la mâncare s-au dublat. S-a scumpit enorm. De exemplu, dacă un coș de cumpărături, acum 7 ani îl umpleai cu 100 de euro, adică să-ți ajungă pentru o săptămână și ceva…acum dai peste 150 -170 de euro pe aceleași produse și aceeași cantitate”, povestește George pentru stiridiaspora.ro

Citeste si Un român s-a întors acasă după 20 de ani de Italia. Ce afacere și-a deschis la Iași Marius Dorobanțu: „Nu pleacă nimeni de bine din țară”

Cât câștigă un român care lucreaza ca șofer de TIR în Italia

Și nu doar alimentele s-au scumpit, ci și combustibilul. Asta în timp ce salariile au crescut nesemnificativ în ultimii 7 ani.

Când am venit eu, motorina era 1,35 euro/litru. Acum a ajuns undeva la 1,85 euro/litru. Era un trai mai bun în timpul ăla. Acum, nu putem spune că nu putem să trăim, dar e mai costisitor în acest moment. 

Citeste si Fostă badantă româncă, despre viața în România, după ce a lucrat timp de 18 ani în Italia: „Am fost obișnuite cu o viață fără grija facturilor. Acasă este cu totul altceva”

Salariile au rămas pe loc… E o mică diferență, dar este aproape nesemnificativ. De exemplu, în 2017 când am venit aveam un salariu de 2.000 – 2.100 de euro lunar, iar acum suntem la 2.200 -2.300 de euro. Când se spune de salariu, de exemplu, eu spun 2.300 media, dar separat mai sunt al 13 sau al 14 salariu. Al 14 salariu se ia în luna iunie… e un salariul în plus cum ar veni… iar al 13-lea salariu e în luna decembrie. Mai este și concediul plătit, dar mare diferență nu e… pentru că toate s-au scumpit”, povestește românul, potrivit știridiaspora.ro.