Cât costă asigurarea RCA dacă faci un accident. Ce prevede sistemul Bonus-Malus

Toti soferii sunt obligaţi de lege să aibă o asigurare RCA atunci când conduc un automobil pe drumurile publice din România.

13 dec. 2021, 12:25
Cât costă asigurarea RCA dacă faci un accident. Ce prevede sistemul Bonus-Malus

Preţul unei astfel de poliţe variază, fiind influenţat de mai mulţi factori: vârsta conducătorului auto, capacitatea motorului sau dacă şoferul a fost implicat în evenimente rutiere. Mai exact, dacă a provocat daune în 2021, el nu va mai beneficia de un RCA ieftin în 2022, ci va fi sancţionat pin aplicarea unei majorări, conform sistemului Bonus-Malus.

Ce este sistemul Bonus-Malus

Acest sistem este unul care îi recompensează pe conducătorii auto care au circulat prudent şi nu au produs accidente rutiere, în timp ce pe cei care au provocat neplăceri pe şosele îi sancţionează. Astfel se întâmplă ca doi şoferi, deşi au acelaşi tip de maşină, cu aceeaşi motorizare şi chiar aceeaşi vârstă, plătesc diferit pentru asigurarea de răspundere civilă auto, dacă unul a provocat un accident, iar altul nu.

Aşadar, diferenţierea propusă de sistem este aşadar că şoferii care au provocat daune (din clasele Malus) să fie sancţionaţi cu un tarif mai mare al poliţei, iar cei care au condus prudent (din clasele Bonus) să beneficieze de un preţ mai mic.

Care sunt clasele de Bonus

În sistemul Bonus sunt prevăzute 14 clase, numerotate de la B1 la B14, iar B0 este primul punct de la care porneşte o maşină nou înmatriculata, pentru care nu se aplică nicio reducere şi nicio penalizare.

Clasele de Bonus sunt acestea: B0 – 0%; B1 – 5%; B2 – 10%; B3 – 14%; B4 – 18%; B5 – 22%; B6 – 26%; B7 –29%; B8 – 32%; B9 – 35%, B10 – 38%; B11 – 41%; B12 44%, B13 – 47% și B14 – 50%. Ele reprezintă reducerea pe care o primește un șofer pentru un comportament adecvat în trafic.

Clasele de Malus sunt următoarele: M1 + 10%, M2 + 20%, M3 + 30%. M4 + 40%, M5 + 50%, M6 + 60%, M7 + 70%, M8 + 80%, acestea fiind procentele cu care se majorează preţul poliţei.

Cum se stabilesc penalizările în caz de accident

În ceea ce priveşte penalizările, se porneşte de la +10% şi se poate ajunge la un tarif aproape dublu. Aşadar, şoferii cu un parcurs exemplar pot primi o reducere la plata poliţei de 50%, iar cei care au trecut printr-un accident rutier vor scoate din buzunar o sumă de două ori mai mare pentru o asigurare auto RCA.

În cazul unei daune, se vor scădea 2 clase, în timp ce bonusul se aplică pentru fiecare an calendaristic în care nu a fost înregistrat niciun eveniment prin urcarea unei clase de bonus. Pentru a putea vedea exact cum va fi influenţat preţul unei asigurări auto se poate utiliza un calculator RCA de la Romasig.

Perioada de referinţă pentru sistemul Bonus-Malus este anul anterior datei emiterii poliţei

Este important de ştiut că dacă un şofer cumpăra o maşină second-hand de la un fost proprietar care a fost implicat cu ea într-un accident, nu va fi influenţat de clasa bonus-malus în care a fost încadrat acesta, specifică experţii în asigurări de la Romasig. În schimb, dacă maşina pe care o deţine este condusă, cu acordul său, de către o altă persoană şi ia parte la un eveniment rutier, va fi sancţionat, potrivit sistemului Bonus-Malus.