Cât costă închirierea unui apartament în Cluj în perioada Untold. E mai ieftin la Burj Al Arab

Festivalul Untold a dus la creșterea exagerată a chiriilor în Cluj. Închirierea unui apartament în perioada 3 - 6 august costă mai mult decât pentru trei nopți la Burj Al Arab.

02 aug. 2023, 16:41
Cât costă închirierea unui apartament în Cluj în perioada Untold. E mai ieftin la Burj Al Arab

Prețul chiriilor în Cluj-Napoca a explodat în luna august, când are loc festivalul UNTOLD. Trei nopți de cazare într-un apartament de mâna a doua au ajuns să coste o avere, potrivit Cancan.

În perioada 3-6 august, Cluj-Napoca găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri din România, UNTOLD. Sute de mii de fani ai muzicii din țară, dar și din străinătate, vor ajunge zilele acestea la Cluj-Napoca. Și la fel ca în anii precedenți, în perioada festivalului, prețurile cazărilor au crescut exagerat. În unele cazuri, chiar și cu 800%. Proprietarii profită la maximum, iar chiriile pe care le solicită pentru trei nopți într-un apartament sunt uriașe.

Citește și: Untold 2023. În ce zi urcă pe scenă IMAGINE DRAGONS și ARMIN VAN BUUREN. Programul complet al festivalului

De exemplu, pe durata UNTOLD, un apartament se închiriază cu nu mai puțin de 5.315 de euro, în timp ce, spre exemplu, trei nopți la Burj Al Arab, în aceeași perioadă, costă doar 4.000 de euro.

„Ceea ce se întîmplă în fiecare an cu creșterea prețurilor locurilor de cazare în Cluj și împrejurimi în perioada în care e organizat festivalul UNTOLD ține de cerere și oferta, în mare parte. Pur și simplu, piața e cea care dispune, mai ales dacă oferta e mai mică în raport cu cererea. Vă pot spune că am trecut prin zonă cu puțin înainte de desfășurarea festivalului și colegul comisar de la Cluj mi-a transmis că pe o rază de 50 – 60 de kilometri de municipiul care organizează evenimentul nu mai găsești o cameră disponibilă nici măcar la o pensiune foarte îndepărtată și fără pretenții.

Citește și: Cât de scump este să te distrezi la festivalurile verii. Atât costă biletele la Neversea, Untold și Electric Castle

Statul a renunțat la mercurial în 1990 și de atunci funcționează regula cererii și a ofertei. În condițiile astea, cineva care are o proprietate în zonă sau foarte aproape de stadion poate ajunge să închirieze și cu 5.000 de lei pe noapte, dacă găsește client pentru așa ceva! Unde statul ar putea interveni e pe partea care i-ar privi pe cei care închiriază în sistem airbnb. Numai că legea e blocată în Parlament, iar atribuțiunile ar intra în sfera ANAF și nu a ANPC. Fiindcă nu e corect, după mine, să iei la puricat un hotel pentru condițiile oferite și să nu faci același lucru cu un patron care și-a ridicat lângă un bloc cu care face ce vrea, când vrea și cum vrea!„, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, pentru Cancan.