Cât costă o noapte de internare la un spital de stat? E mai scumpă decât la unul privat

O noapte de cazare la Spitalul Floreasca costă de trei ori mai mult decât una la un spital privat. Preţul nu este nici mai mult, nici mai puţin de 350 de euro. În această sumă nu sunt incluse eventualele investigații, medicația și nici mâncarea. 

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 09:13
Cât costă o noapte de internare la un spital de stat? E mai scumpă decât la unul privat

De banii aceștia pacientul nu stă într-o rezervă, ci împarte salonul cu alți 10 bolnavi. Cazarea în spital poate reprezenta chiar și 90% din totalul cheltuielilor pe care o unitate sanitară le are cu un pacient.

Cazul unui bărbat care a fost internat pentru 6 zile la Spitalul de urgență Florească după ce a suferit de un infarct cerebral. La externare a primit decontul, iar, cele 6 zile de internare au costat aproape 10.000 de lei. În tot acest timp, a primit medicamente de un pic peste 20 de lei și i s-au făcut analize în valoare de nici măcar 50 de lei.

Citeşte şi: A fost infectat cu o bacterie din spitalul unde este manager! Acum este tratat de către mama sa

„Legea ne obligă să îi atașăm la foaie un decont, ca omul să cunoască care au fost cheltuielile date de îngrijirea sa. În această sumă, care este stabilită de compartimentul de specialitate al spitalului, intră toate celelalte care nu sunt legate de actul medical, iar legea permite unităților sanitare să facă acest lucru”, a declarat Bogdan Oprița, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca. 

Reprezentanții spitalului menționează că în suma trecută sunt incluse și cheltuielile cu utilitățile, salariile și mentenanța aparaturii, potrivit News.ro. 

Citeşte şi: China a deschis deja primul spital pentru bolnavii de coronavirus. Totul a fost pus la punct în doar două zile

„Acest decont pe care pacientul îl primește la externare el este pur informativ. El nu este un document de decont între unitatea sanitară și Casa de Asigurări, el are doar rol informativ, astfel încât pacientul să știe care au fost costurile efective realizate din sistemul de sănătate pentru serviciile medicale pe care el le-a primit. Acel tarif din decont conține cheltuielile realizate de spital pe parcursul unui an, împărțit la numărul de zile contabile”, a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS.

În cazul în care pacientul este asigurat, el nu trebuie să plătească din buzunarul propriu aceste cheltuieli. „Prin norme este stabilit un tarif maximal pe zi de spitalizare, iar în urma fundamentării depuse de fiecare unitate sanitară se negociază cu casa de Asigurări un tarif, un nivel al tarifului care se contractează cu Casa de Asigurări”, a adăugat Mihaela Tănase.