Cât costă să renovezi un apartament sau să construiești o casă în 2023. Ce prețuri practică meseriașii vara aceasta

Dacă intenționezi să-ți renovezi apartamentul sau să-ți construiești o casă anul acesta trebuie să știi că aproape toți meseriașii, furnizorii de hidroizolații și zugravi, precum și trei din patru constructori, arhitecți și furnizori de ferestre, și-au mărit prețurile.

07 iun. 2023, 14:41
Cât costă să renovezi un apartament sau să construiești o casă în 2023. Ce prețuri practică meseriașii vara aceasta

Patru din cinci meșteri în construncții și renovări și-au mărit prețurile în ultimul an. Cei care și-au scumpit cel mai mult serviciile au fost constructorii, companiile de renovări și hidroizolaţii.Cel mai puțin dintre toate s-au scumpit serviciile de panouri solare. Și veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cleinți. În următoarele luni, mai puțin de jumătate dintre meșteri plănuiesc să-și mărească prețurile.

Unele servicii, cum ar fi cele de arhitectură și reparații electrice, au înregistrat o creștere moderată, în comparație cu altele, cum ar fi construcția de case și hidroizolații, unde creșterile de preț au fost semnificative, potrivit necesit.ro.

Citește și: Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

Două treimi dintre meșterii care și-au mărit prețurile (în total 77,8%) au menționat ca motiv creșterea prețurilor la materii prime și materiale (68%). Jumătate dintre ei au justificat majorările de prețuri prin creșterea costurilor de electricitate și combustibil (53,5%). Aproape un sfert (23,8%) a mărit prețurile pentru că așa a făcut și concurența.

Doi din cinci meșteri vor majora prețurile în următoarele trei luni. Printre ei, cele mai multe sunt companiile de renovare și adaptare (trei din patru) și companiile de construcții de case (puțin peste jumătate).

Citește și: Un zugrav român poate câștiga același salariu ca un IT-ist. Și profesorii au ajuns să se reorienteze din cauza crizei economice

 

Cât costă să renovezi o casă în 2023

Aproape un sfert dintre arhitecți nu și-au majorat prețurile, în timp ce o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%. Un sfert dintre ei au crescut prețurile cu 20-30%. Prețul actual pentru un proiect de casă realizat de un arhitect este de 100 lei/mp, față de 90 lei/mp.

Mai puțin de un sfert dintre constructori nu și-au majorat prețurile în ultimul an, iar aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu mai mult de 30%. Restul constructorilor au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.

Prețul actual pentru construcția unei case din cărămidă este anul acesta de 6.400 lei/m², față de 5.100 lei/m² cât era anul trecut.

Totodată, jumătate dintre electricieni nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce unul din nouă a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Unul din șase a mărit prețurile cu 10-20% sau 20-30%, iar restul cu mai mult de 30%.

Mai puțin de un sfert dintre furnizorii de ferestre termopan nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%. Prețul actual pentru o fereastră PVC fixă (100 x 100): 335 lei

 

Renovare apartament 2023

Aproape un sfert (21%) dintre firmele de renovare apartamente nu și-au majorat prețurile în ultimul an. Mai puțin de una din zece firme (8,33%) a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Puțin peste una din zece (10,67%) au crescut prețurile cu 10-20%. Un sfert dintre aceste firme au crescut prețurile cu 20-30%, în timp ce un alt sfert a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

Prețul actual pentru renovarea unui apartament la cheie: 2.300 lei/mp

În ultimul an, aproximativ un sfert dintre zugravi nu și-au mărit prețurile. În același timp, aproape o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, 30% dintre zugravi au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape o cincime au mărit prețurile cu mai mult de 20%.

Prețul actual al zugrăvirii cu vopsea albă, două straturi: 7 lei/mp