Cât costă şi cât durează zugrăvirea apartamentului. Vezi aici

15 12. 2011, 20:48

Şi în cazul în care se angajează un particular sau o firmă, pe lângă bani, proprietarul trebuie să aibă răbdare, deoarece lucrarea va dura aproximativ trei săptămâni, timp în care casa va arăta ca un adevarat câmp de luptă.

„Timpul de execuţie a unei zugrăveli pentru un apartament cu două camere este de aproximativ două-trei săptămâni. Două-trei săptămâni în cazul în care nu apar probleme”, spune un patron de firmă de construcţii.

Problemele care pot face ca timpul de execuţie să crească sunt instalaţiile electrice şi cele sanitare. „Lucrările sunt de obicei îngreunate de aceste instalaţii. Se mai rupe un fir, mai cade o lustră, se mai sparge o ţeavă”, mai spune patronul.

Pereţii, cât şi tavanul din living, bucătărie, dormitor, hol şi din baie vor trebui cojiţi. Îndepartarea vechiului material de pe pereţi şi tavane creează foarte mult praf, mare parte inhalat de către zugrav, de aceea preţul este pe măsură. Tarifele practicate pentru cojirea pereţilor se ridică la aproximativ 4-5 lei pentru un metru pătrat de construcţie.

„Var, humă, lavabil, indiferent ce a fost pe pereţi înainte trebuie să dispară. După operaţia de cojire va trebui tras glet”, a mai spus constructorul.

Gletuirea pereţilor, amorsa şi lavabilul

Gletuirea pereţilor şi a tavanelor costă între 10-12 lei metrul pătrat. După gletuirea pereţilor urmează şlefuirea şi aplicarea amorsei pe pereţi. După ce amorsa s-a uscat, pereţi pot fi zugrăviţi cu lavabil. Cele trei operaţii, şlefuire, aplicare amorsă şi lavabil costă între 12 şi 15 lei metrul pătrat. Preţurile de mai sus au fost calculate de firma constructoare cu tot cu materiale.

Varianta meşterului, care poate fi găsit cu uşurinţă pe net, zugravii având chiar şi site-uri proprii, adrese de mail şi numere de mobil, nu i-a în calcul şi materialele, ci doar costul manoperei. „Un preţ informativ pentru zugrăvirea unui apartament normal de două camere este de 2500-3000 de lei, fără materiale, în funcţie dacă apartamentul necesită sau nu un glet nou”, a spus un meşter găsit prin anunţurile de pe internet.

Renovare cu manoperă gratis

Dacă nu dispuneţi de bani şi totuşi v-aţi săturat de zugrăveala făcută de pe vremea bunicii, o variantă ar fi să vă apucaţi singuri de zugrăvit. Pentru zugrăveală este nevoie de şpaclu pentru cojit pereţii, de fier de glet pentru tragerea gletului şi de trafalet pentru vopsirea pereţilor cu vopsea lavabilă. La astea se mai adaugă câteva găleţi, un prelungitor pentru trafalet, care ajută la vopsirea tavanului, şi o scară. Mai greu va fi cu tragerea gletului. Aici, specialiştii recomandă să aveţi pe cineva care a mai tras glet cândva.