Cât costă şi cum se face „casa” maşinii. Sfaturi pentru construirea unui garaj

Una dintre cele mai mari probleme ale celor care locuiesc la bloc o reprezintă locurile de parcare. Proprietarii de case care au şi ceva loc sunt fericiţi, astfel, că pot avea garaj personal, subteran sau suprateran, dar plătesc sume consistente pentru asta.

12 iul. 2013, 05:14

„Garajul subteran al unei case, pentru o singură maşină, creşte preţul de construcţie cu aproximativ 7-10%„, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL. Garajul va avea dimensiuni de aproximativ 5 metri pe 3 metri.

„Este recomandat ca pe latura scurtă sau lungă a garajului să fie lăsat un spaţiu de cel puţin 90 de centimetri, pentru amplasarea unor dulapuri destinate depozitării diferitelor obiecte, precum şi spaţiu suficient pentru coborârea pasagerilor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Lucian Bolcas, administratorul site-ului constructii.ro. Fundaţia casei va fi modificată, iar locul garajului va trebui săpat cu utilaje speciale. Acesta este unul dintre motivele pentru care garajul subteran este mai scump.

Hidroizolarea garajului

„Garajul va fi construit din beton suficient de gros pentru a nu se prăbuşi. Betonul va trebui armat cu fier-beton într-o cantitate mai mare”, a precizat Ciprian Ana.

Cei 10% din preţul casei vor fi cheltuiţi şi cu izolarea garajului. „Paharul de beton, pentru a se evita apariţia igrasiei, va trebui hidroizolat. Hidroizolarea se va face cu membrană bituminoasă”, a specificat Ciprian Ana.

Peste stratul de membrană bituminoasă, care este folosită cu succes şi pentru hidroizolarea acoperişurilor blocurilor, se va aplica un strat de polistiren expandat. După ce stratul de polistiren a fost aplicat pe pereţii viitorului garaj, Ciprian Ana spune că cel mai indicat este să se construiască şi un perete de căramidă. „Zidurile din căramidă vor constitui pereţii garajului. Cărămida, de asemenea, va trebui tencuită”, a amintit Ciprian Ana. „Pereţii garajului pot rămâne netencuiţi, mai pot fi văruiţi sau captuşiţi cu diferite soluţii de placare”, a precizat Lucian Bolcaş, în funcţie de preferinţele proprietarului.

Garaj pe pământ

În cazul în care casa a fost cumpărată fără a fi dotată cu garaj subteran se va apela cu siguranţă la varianta garajului suprateran. Potrivit administratorului Policons Group SRL, un garaj construit pe sol va costa aproximativ 100 de euro metrul pătrat. „Dacă construcţia unde se va adăposti maşina va avea 5 metri pe 3 metri, va costa în jur de 1.500 de euro”, a spus Ciprian Ana.

Imobilul va fi construit ca o casă, dar mai simplu. „Garajul va trebui să aibă neapărăt o fundaţie adâncă de 40-50 de centimetri, în funcţie de sol. Se face fundaţie şi la un gard, darămite la casa maşinii. Indiferent că este mai scumpă sau mai ieftină, trebuie să fie în siguranţă”, a mai spus Ciprian Ana. Acoperişul va fi mai simplu decât al unei case, nu va avea multe pante de scurgere, iar învelitoarea poate fi din tablă ondulată. „După ce au fost ridicaţi pereţii se poate turna placă de beton. Aceasta poate fi hidroizolată şi lăsată aşa, ca la acoperişul blocurilor, gen terasă”, a adăugat Ciprian Ana.

Departe de dormitor

Garajul, fie că este subteran sau suprateran, trebuie amplasat în aşa fel încât să nu deranjeze locuitorii casei care încă dorm în momentul când se pleacă sau se vine cu maşina. Accesul spre garaj se recomandă a fi pavat cu pietre sau cu element de beton. Pentru ca spălatul maşinii să devină o plăcere, specialiştii dau câteva sfaturi. „În faţa garajului se prevede un loc de spălare de minimum 5 metri lungime, betonat şi prevăzut cu gură de scurgere”, a amintit Lucian Bolcaş.

În plus, locul în care se va spăla maşina este indicat să fie încadrat cu arbuşti. Aceştia vor împiedica praful să se aşeze pe maşina abia spălată. De asemenea, elementele şi dispozitivele de iluminat (ferestrele şi lămpile) trebuie să fie amplasate, pe cât posibil, aproape de faţa maşinii, respectiv de radiator.