Cât costă un kilogram de castraveți de Matca, prima recoltă din 2023. Fermier: „Acesta este vârful de preț”

Fermierii din Matca, județul Galați, unde se află cel mai mare bazin legumicol din țară, au ieșit pe piață cu prima recoltă de castraveți.

10 apr. 2023, 18:52
Cât costă un kilogram de castraveți de Matca, prima recoltă din 2023. Fermier: „Acesta este vârful de preț”

Un kilogram de castraveți costă 15 lei, fiind cu trei lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Printre cei care au ieșit pe piață cu prima cultură de castraveți e și Sorin Dragomir, care a pus în pământ 9.000 de fire de răsad de castraveți.  Producția e de cel puțin 25 de tone. Prețul e destul de bun fiindcă e prima cultura. Fermierul a reușit să vândă o tonă jumătate de castraveți, prima tranșă, cu 15 lei kilogramul. Prețurile scad de la o zi la alta în piața din localitate.

„Castraveții abia au apărut, așa că prețul este unul bun acum. Un kilogram este 15 lei, acesta este vârful de preț. Am ieșit zilele trecute pe piață cu o tonă jumătate. Astăzi am fost din nou cu o cantitate de 800 de kilograme. I-am dat cu 12,5 lei, în doar două-trei zile, prețul a scăzut. Așa se întâmplă în fiecare an. Cantitățile de castraveți cresc, iar prețul scade. Până la Paști o să scadă la jumătate, ia apoi o să ajungem să-i dăm cu 4-3 lei”, a dezvăluit Sorin Dragomir.

Citește și Castraveţi muraţi de vară. Reţetă simplă de murături pentru consum imediat

Fermierul a mărturisit că a reușit să-și acopere cheltuielile cu rumegușul și lemnele pentru încălzirea serelor din vânzarea castraveților.

„Vremea a fost friguroasă, a fost umiditate și nu am avut aproape deloc soare. Și în prezent suntem nevoiți să facem focul în solarii, altfel riscăm ca legumele să prindă mucegai și să compromitem toată recolta. Trebuie menţinută temperatura de 18-20 de grade în solarii pe timpul nopţii. Ardem mult rumeguș și lemne. Până acum, din vânzarea castraveților, am reușit să-mi acopăr cheltuielile cu rumegușul și lemnele pentru foc”, a mai explicat el.

Legumitorii sunt bucuroși că au clienți și marfa lor e vândută în piață, chiar dacă prețul legumelor crește de cel puțin două ori în drumul dintre producător și magazin.

Citește și Criza alimentară ia amploare în Marea Britanie! Lidl limitează vânzările de roșii, castraveți și ardei

„Eu am dat castraveții cu 15-12,5 lei, însă până la consumator prețul se dublează. Am înțeles că în piețele din țară un kilogram costă între 25-30 de lei. Cel care a luat de la mine îi dă cu 20 de lei, iar tarabagiul îi vinde cu 30 de lei. Eu i-am vândut unui client din București. Tirurile din Ucraina și Republica Moldova încă nu au apărut, așteaptă să se ieftinească la 4 lei. Ei așa cumpără”, a mai spus Sorin Dragomir.

De Paștele acesta vor lipsi roșiile de la Marca din piețe fiindcă nu s-au copt încă. Fermierii au spus că din cauza vremii prima cultură va ieși abia în luna mai.

„Roșiile sunt de mărimea zarzărei. Cel mai devreme vor apărea în luna mai, pe la jumătatea lunii. A fost frig, nu a fost deloc soare, și nu s-au dezvoltat. Au mai fost și vijelii, solarii rupte. Facem focul în solarii, fără căldură pierdem tot”, a continuat legumicultorul Giani Filimon.