Cât costă un kilogram de varză în 2023, în piețe. Românii au rămas șocați de noile prețuri

Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețele din România. Prețul mare i-a uimit pe cei care doreau să cumpere.

25 mai 2023, 12:56
Cât costă un kilogram de varză în 2023, în piețe. Românii au rămas șocați de noile prețuri
Cât costă un kilogram de varză în piață

Tot mai multe alimente ajung la prețuri colosale în ultima vreme. Atât în piețe, cât și în magazine, legumele se vând la prețuri ridicate, printre acestea aflându-se și varza. Iată cât a ajuns să coste un kilogram de varză.

Față de 2022, varza are acum un preț dublu sau chiar dublu. Producătorii și comercianții spun că este vina inflației și a majorării costurilor pentru producția de legume și fructe.

Citește și: Cum să faci cea mai bună varză murată. Trucul care o va ajuta să reziste până la primăvară

Anul trecut, un kilogram de varză se vindea cu peste doi sau trei lei, iar acum această legumă se vinde la suma de 6,90 de lei. O diferență foarte mare care justifică reținerea românilor de a o mai cumpăra.

Nu doar varza s-a scumpit, dar și urzicile, un kilogram ajungând la prețul de 40 de lei în 2023, față de 7 lei în 2022. Roșiile, unele dintre cele mai consumate legume din sezon, pot fi cumpărate și cu peste 30 de lei kilogramul.

Citește și: Ce ingredient trebuie să adaugi în butoiul cu varză murată. Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede

Un fermier din Buzău spune că suma pentru un kilogram de roșii a crescut atât de mult deoarece cheltuielile cu energia au devenit foarte mari pentru producția de legume. El are plantate roșii pe o suprafață de 3.600 de metri pătrați, pe un teren cu solarii încălzite.

„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare. Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, a declarat fermierul Mircea Tatu, pentru adevarul.ro.