Cum să faci cea mai bună varză murată. Trucul care o va ajuta să reziste până la primăvară

În ultimii ani, oamenii s-au obișnuit să cumpere totul de-a gata de la piață sau din supermarket-uri. Unii fac asta din lipsă de timp, iar alții pur și simplu din comoditate. Însă, mai sunt și oameni care încă mai respectă obiceiurile culinare cu care au crescut, iar pentru aceștia avem un truc care cu siguranță le va fi extrem de util în această perioadă.

12 nov. 2022, 11:26
Cum să faci cea mai bună varză murată. Trucul care o va ajuta să reziste până la primăvară

Cum să faci cea mai bună varză murată. Toamna este sezonul murăturilor, iar gospodinele care se respectă pregătesc în această perioadă o mulțime de bunătăți pentru sezonul rece. Printre acestea se numără și varza murată.

Citește și MURATURILE ASORTATE: Care e ingredientul secret folosit de Prinţesa Polonic în cele mai delicioase murături din 2022

Pentru vara murată gospodinele folosesc următoarele ingrediente:

  • varză de toamnă
  • sare
  • apă
  • porumb – poți folosi știuleți întregi sau doar boabe
  • sfeclă
  • mere, gutui, mărar, cimbur – ingrediente opționale, în funcție de preferințele fiecăruia
  • un butoi de plastic cu capac, suficient de mare
  • două bucăți de lemn care să încapă prin gura butoiului
  • un furtun

De regulă, murăturile se fac cel mai bine în borcane din sticlă, dar când vine vorba de varză, trebuie să știi că materialele recomandate sunt plasticul sau lemnul.

Sfaturi pentru cea mai bună varză murată

Și dacă vrei să obții cea mai bună varză murată noi îți dezvăluim câteva mici secrete pe care le-am aflat de la niște gospodine fantastice.

Ei bine, ele recomandă să folosești mereu varză de toamnă, suculentă, proaspătă, cu foi sănătoase pe care să o pui la murat toamna târziu. Trebuie să îți spunem că am aflat că cea mai bună perioadă pentru a pune varza la murat este începutul lunii noiembrie.

O să găsești această informație și în unele cărți de bucate, unde se recomandă chiar ca varza pentru murat să fie usor „bătută de brumă”.

După ce ai ales varza potrivită, adaugă în butoiul de plastic sau de lemn tulpini uscate de mărar cu semințe, frunze de dafin, boabe de porumb sau știuleți întregi pentru o aromă deosebită. Apoi alege sare grunjoasă, fără iod, și adaugă 400 de grame pentru fiecare 10 litri de apă.

Iar acum vine marele secret care te va ajuta să ai varză murată până în primăvară. Ai face bine să reții acest lucru și să îl pui în practică, îți promitem că nu vei regreta.

Gata cu suspansul! Tot de la gospodine am aflat că dacă vrei ca varza murată să reziste până la primăvară fără să se strice, timp de două săptămâni, după ce ai pus-o în butoi trebuie suflat aer în zeamă măcar cinci minute în fiecare zi cu ajutorul unui furtun.

În felul acesta te vei asigura că se amestecă bine apa cu sarea şi oxigenezi moarea. După 14 zile, acoperă cu un capac butoiul cu varză și după un timp relativ scurt vei avea cea mai bună varză murată care îi va da pe spate pe toți cei din familia ta.

Citește și Reţetă murături care să stea bine lângă friptura de sărbători. Secretul lui Radu Anton Roman