Cât curent consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Ce să faci ca să reduci factura la curent electric

Centralele termice pe gaz sunt principalele aparate folosite pentru încălzirea locuinţelor și a apei, dar facturile sunt din ce în ce mai mari, mai ales în lunile de iarnă. Există însă şi varianta unei centrale electrice, mai ales în zonele în care racordarea la sistemul public de gaze este imposibila sau vine cu dezavantaje.

14 oct. 2023, 22:11
Cât curent consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Ce să faci ca să reduci factura la curent electric
Cât curent consuma o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Ce să faci ca să reduci factura la curent electric

Cât curent consuma o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Tot mai mulţi români au apelat la o centrală pe curent electric, iar costurile,mai precis consumul mediu anual, diferă în funcție de izolarea clădirii dar și de temperatura interioară pe care o setezi.

Practic, pentru a şti consumul unei centrale electrice, trebuie avuţi în vedere următorii factori:

  • suprafaţa ce urmează a fi încălzită;
  • puterea centralei electrice ce va fi calculată în funcţie de necesarul termic al clădirii;
  • pierderile de caldură, adică gradul de izolare termică a locuinţei;
  • temperatura interioară dorită (21-25 de garde Celsius);
  • temperatura exterioară.

Preţul maxim la energie electrică în România depinde de consum:

  • 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh;
  • 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv;
  • 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici.

Aşadar, se poate face un calcul prin aproximarea perioadei în care este folosită centrala zilnic pentru a afla cât consumă o centrala electrică de 9kW. Astfel, dacă este folosită şase ore pe zi, avem: 6 X 9 kWh X 30 de zile= 1.620. Rezultatul se inmulteste cu preţul pe kWh al furnizorului de energie electrică pentru a determina costul lunar. În ceea ce priveşte consumul zilnic, este greu de spus cu exactitate, deoarece numărul de ore în care este folosită centrala electrică nu poate fi aflat decât dupa folosire. Aproximativ, o centrală electrică de 9 kWh poate consuma în jur de 50 kW pe zi.

Citeşte şi: Cum reduci facturile la curent şi gaze, fără voucherele de la Guvern. Trucurile care îţi salvează bugetul, ghid pentru eficenţă energetică

Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric. Spre exemplu, pentru un apartament de 40 mp, care este izolat, evident, cu o funcționalitate de opt ore pe zi, s-ar calcula un cost estimativ de 1.080 kW/ lună (4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile). În concluzie, dacă ne referim la un tarif de 0,48 lei/ kW, asta s-ar traduce prin 518,4 de lei, scrie Playtech.

Specialiștii susţin că o temperatură de 18 sau 19 grade Celsius este cea perfectă pentru corpul uman, dar sunt și persoane care vor să aibă o căldură mai mare în casă. Spre exemplu, pentru o casă bine izolată de 120 m pătrați, costul anual ar fi de peste 25.000 de lei, adică circa 3.000 de lei pe lună, necesarul termic fiind de aproximativ 10-12 KW și consumă anual 16.800 de kW. Pentru un apartament de 70 de metri pătrați, necesarul de căldură este de circa 9 kW și pentru că în șase luni ar fi consumați circa 2.000 de kW, costul mediu lunar este cuprins între 1.800 și 3.000 de lei pe lună, scrie Fanatik.

Citeşte şi: Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor

Pentru reducerea acestor costuri, ar fi bine să rămâi la temperaturi de 20-21 de grade Celsius, să-ți izolezi apartamentul sau casa, să montezi termostatul în camera cea mai răcoroasă, să închei un contract de furnizare a energiei electrice în funcție de consumul de zi și de noapte, dar și să setezi intervale de timp în care este necesară furnizarea căldurii, adică să nu o folosești atunci când nu ai nevoie.

Alte trucuri pentru a putea economisi la factura la curent electric este să trageţi draperiile în timpul zilei pentru că în acest fel casa se poate încălzi mod natural de la soare. De asemenea, poţi să alegi dușurile în locul băilor cu multă apă şi să speli hainele la o temperatură mai redusă. Nu în ultimul rând, să închizi centrala de tot dacă pleci de acasă pentru mai mult timp!