Cât de bogată este Biserica Română. Cutia milei, o afacere doar pe profit

Potrivit unui clasament realizat de revista Capital, Patriarhia Română a raportat anul trecut la Ministerul de Finanţe venituri de 68,6 milioane de lei şi un profit de 7,3 milioane de lei. Dintre toate "businessurile", cea mai prodigioasă s-a dovedit a fi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, scrie adevarul.ro.

RomaniaTV.net
11 dec. 2011, 14:58
Cât de bogată este Biserica Română. Cutia milei, o afacere doar pe profit

Conform raportărilor financiare pentru anul fiscal 2010, în Moldova credinţa a reprezentat o „afacere” de nu mai puţin de 48,4 de milioane de lei.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este instituţia subordonată a Patriarhiei Române care a adus anul trecut cel mai mare profit la „cutia milei”.

Conform raportărilor financiare de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut şi în anul 2009 un profit de 1,52 milioane de lei, în condiţiile în care la începutul perioadei prognozase un profit de doar 12.762 de lei. La capitolul pierderi, Mitropolia nu a înregistrat, însă, niciun sfanţ.

De unde face bani MMB

Printre cele mai cunoscute afaceri ale Mitropoliei se numără Spitalul Providenţa, Şcoala Varlaam Mitropolitul, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva”, Centrul de Conferinţe Providenţa sau Magazinul MMB de unde slujitorii Bisericii dar şi orice credincios poate cumpăra obiecte de uz liturgic, cărţi şi acatiste la preţuri destul de piperate.

Pe lângă aceste afaceri, Mitropolia mai deţine şi suprafeţe impresionante de teren în zona Moldovei, organizând regulat licitaţii de vânzare de masă lemnoasă.