Cât de mult au scăzut salariile în 2023, față de anul precent. Românii, cei mai săraci cetățeni din UE

Inflația explozivă continuă să atace sistematic bunăstarea românilor. Puterea de cumpărare a scăzut ca urmare a majorării prețurilor, iar în unele cazuri, chiar și din cauza diminuării salariilor, arată cele mai recente date oficiale. 

19 mart. 2023, 07:58
Cât de mult au scăzut salariile în 2023, față de anul precent. Românii, cei mai săraci cetățeni din UE

Față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile românilor au crescut, însă față de ultima lună din 2022 au scăzut semnificativ.

În ianuarie 2023, câștigul salarial mediu net în România a fost de 4.254 de lei, cu 15% mai mare față de ianuarie 2022, dar mai mic cu 3,3% față de decembrie 2022, arată datele publicate miercuri, 15 martie, de Institutul Național de Statistică (INS).

„De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, a transmis INS.

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, o scădere de 31,3%. De asemenea, în domeniul extracției cărbunelui superior și inferior au fost înregistrate scăderi de 26,4%, iar în domeniul fabricării produselor din tutun și intermedieri financiare în domeniu s-au înregistrat scăderi de 24,5-18,5%. În același interval se încadrează și angajații din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 8,5% şi 16,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

 

Au existat și creșteri salariale în România

 

Cele mai importante creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi aeriene (între 6,5% şi 9,5%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, construcţii (între 1% şi 5%).

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în: învăţământ (+5%), sănătate şi asistenţă socială (+2,8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Între timp, în România, rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie 2023. Mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 22,3%, ceea ce înseamnă o majorare de aproape 50% în ultimii doi ani.

Astfel, românii rămân cei mai săraci cetățeni din UE, „în tandem” cu bulgarii.