Cât de mult s-au scumpit medicamentele, în 2022. Pastilele care au fost retrase de pe piață. Îngrijorare pentru vârstnici

Românii fac din ce în ce mai greu față valului aspru de scumpiri. Tarifele s-au majorat semnificativ și la medicamente, cu până la 50%, de la capsulele pentru bolnavii cronici, până la suplimentele pentru sportivi. 

21 iun. 2022, 16:30
Cât de mult s-au scumpit medicamentele, în 2022. Pastilele care au fost retrase de pe piață. Îngrijorare pentru vârstnici

Producătorii de medicamente dau vina pe taxe.

„Vorbim de medicamentele fără prescripție medicală. Producătorii au întâmpinat creșteri au toate materialele folosite în producția medicamentelor.

Materiile prime care crescut între 20-60%, a crescut transportul cu 300% din Asia către România a materiilor prime. Producătorii au întâmpinat probleme majore pentru că prețul medicamentelor este fix este reglementat de ministerul Sănătății și în plus față de prețul care este cel mai mic din Europa producătorii plătesc o altă taxă de 28% pentru pastilele compensate.

Aproape toate medicamentele au prețul crescut. Pericolul cel mai mare este să dispară anumite medicamente ieftine de pe piață. Nu vor mai fi aduse în România din motive comerciale.

Cele mai afectate de creșterea de preț sunt medicamentele cu preț mic între 5-50 lei. Cei mai afectați vor fi pacienții cronici care sunt nevoiți să ia medicamente zilnic”, a explicat Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, pentru Antena 3.

 

Tăvălugul inflaționist va continua

 

Față de aprilie 2021, rata inflației în România a ajuns la 14%, în acest an, informează Institutul Național de Statistică (INS), dar economiștii spun că valoarea reală este, de fapt, de peste 20%.

Profesorul Mircea Coșea avertizează că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul. Tăvălugul va continua, iar prețurile la carburanți vor reflecta cel mai fidel noul context economic.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă. Românul a început să se bucure de răul cel mai mic.

Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă.

Se anunță o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei. În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru RomâniaTV.net.