Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur sau alte dezastre naturale care le-ar distruge complet locuința și bunurile – STUDIU

Un studiu realizat în septembrie 2023 de IRES la solicitarea UNSAR arată cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur sau alte dezastre naturale.

14 oct. 2023, 13:58
Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur sau alte dezastre naturale care le-ar distruge complet locuința și bunurile – STUDIU

Doar 11% dintre români și-ar permite din punct de vedere financiar să acopere costurile cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potențial dezastru, cutremur, care le-ar afecta locuința, potrivit unui studiu realizat în septembrie 2023 de IRES la solicitarea UNSAR.

Totodată, 80% dintre respondenți au declarat că știu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja și a rămâne în siguranță, arată același studiu. Un procent similar consideră și că locuința lor este rezistentă și foarte rezistentă în situația producerii unui cutremur.

În același timp, doar 30% dintre români dețin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur.

Pentru a fi protejați în eventualitatea producerii unui cutremur și a altor riscuri catastrofale naturale, de tipul inundațiilor și alunecărilor de teren, este necesar ca proprietarii locuințelor să încheie polița obligatorie PAD, care poate oferi un sprijin financiar până în limita a 10.000 EUR, respectiv 20.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

„O poliță de asigurare facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie, acoperind la valoarea reală a locuinței eventuale daune produse de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice”, a spus Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

 

Un studiu realizat în septembrie 2023 de IRES la solicitarea UNSAR

Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor se va aplica din noiembrie 2023.

„Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară. Autoritățile nu știu despre existența acestei legi”, a declarat Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

O altă schimbare din noiembrie este creșterea primei de asigurare la 130 de lei. Dacă în prezent, prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă este de 20 de euro (aproximativ 100 de lei), din 11 noiembrie crește la 130 de lei. Tot de atunci, prețul va fi exprimat dar în lei.

Citește și: Asigurarea obligatorie a locuințelor mai scumpă, despăgubirile rămân la fel. Klaus Iohannis a trimis legea la Monitorul Oficial

Pentru locuințele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic, primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro, cât sunt acum.

Citește și: Noua lege RCA. Șoferii care rămân fără permis sau au mașina avariată ar putea suspenda polița. Asigurarea va fi verificată și când mașina e parcată sau în mișcare

Totodată, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea obligatorie va putea fi făcută și pe mai mulți ani.