Noua lege RCA. Șoferii care rămân fără permis sau au mașina avariată ar putea suspenda polița. Asigurarea va fi verificată și când mașina e parcată sau în mișcare

Noua lege RCA schimbă regulile pentru șoferi. Cei ce rămân fără permis de conducere vor putea să suspende polița pe toată perioada în care nu au carnet.

03 oct. 2023, 18:46
Noua lege RCA. Șoferii care rămân fără permis sau au mașina avariată ar putea suspenda polița. Asigurarea va fi verificată și când mașina e parcată sau în mișcare
Se schimbă legea RCA. Vești bune pentru șoferii români

Vești bune pentr șoferi. În cazul în care o persoană rămâne fără permis de conducere, polița de răspundere civilă auto ar putea fi suspendată. Prevederea apare în noua lege RCA, care este acum în stadiul de proiect, potrivit digi24.ro.

Șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată:

  • cerere la asigurător cu dovada;
  • mașina să fie ținută în afara părții carosabile;
  • perioada asigurării se prelungește prin act adțional.

La articolul 6, după alineatul (5) se introduc cinci noi alineatem cu următorul cuprins:

45) Asiguratul poate solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea efectelor contractului RCA pe perioada suspendarii, in condiţiile legii, a inmatriculări vehiculului sau a suspendării dreptului de circulație a acestuia, cu prezentarea dovezii existentei acesteia.

(5) Asigurătorul RCA comunică asiguratului, în termen de 5 zile de la data solicitării prevăzute la alin. (51), suspendarea efectelor contractului RCA.

(5″) Pe toată durata suspendării înmatriculării şi/sau a dreptului de circulație a vehiculului şi a efectelor contractului RCA, vehiculul se imobilizează într-un spațiu privat, in afara domeniului public.

(5) Neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) reprezintă încălcarea obligațiilor de asigurare RCA.

(55) In cazul suspendări efectelor contractului RCA, valabilitatea acestuia se prelungește cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adițional.

Citește și: Prețul RCA, plafonat până la finalul anului. Schimbări importante pentru 1.7 milioane de șoferi

Polița ar putea fi verificată și pe dispozitivele electronice, chiar dacă mașina este parcată, iar șoferul nu este oprit de polițiști pentru o infracțiune.

La articolul 28, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (21) – (2) cu următorul cuprins:

(2) Controlul asigurării RCA este permis și atunci când acesta se realizează prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control şi gestiune a traficului la nivel local sau național, atunci când verificarea se realizează şi asupra vehiculelor care staționează în mod obişnuit pe teritoriul României și se realizează fără oprirea vehiculelor.

(22) Operatorii sistemelor de control prelucrează datele cu caracter personal ale asiguratilor și conducătorilor de vehicule în acord cu prevederile legislației naţionale şi europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

Citește și: Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA. ”Se caută și o soluție pe termen lung”

În luna aprilie, ASF și Guvernul României au decis plafonarea prețurilor asigurărilor tocmai pentru a ține piața sub control până când ASF va modifica legea RCA. În acest moment, ASF propune prelungirea plafonării pentru încă o lună, cel mai probabil, pentru că nu a reușit să termine modificările.