Cât de sănătoasă este pâinea integrală! Specialiștii au demontat toate miturile

Dacă și tu te numeri printre persoanele care încearcă să aibă o dietă echilibrată, atunci acest articol este pentru tine. Cel mai probabil și tu te-ai gândit deja să optezi pentru pâinea integrală, in detrimentul celei pe bază de făină albă. Iată ce spun specialiștii despre acest sortiment și cât este el de sănătos, de fapt.

04 mart. 2024, 13:49
Cât de sănătoasă este pâinea integrală! Specialiștii au demontat toate miturile
Cât de sănătoasă este pâinea integrală! Specialiștii au demontat toate miturile

Mulți români care acordă importanță unei diete echilibrate optează adesea pentru consumul de pâine integrală în locul celei clasice din făină albă. Cu toate acestea, experții avertizează cu privire la unele concepții preconcepute legate de consumul de pâine integrală și de cel de pâine albă.

Citește și: Părintele Pimen Vlad șterge pe jos cu românii care au animale de companie! „Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi”

Pe internet circulă multe informații despre beneficiile pâinii integrale și despre pericolele pâinii albe rafinate, însă specialiștii subliniază importanța alegerii informate.

Pâinea integrală este fabricată din cereale integrale, menținând tărâțele și germenii, în timp ce pâinea albă este obținută din cereale rafinate, lipsind unele substanțe nutritive esențiale.

Cerealele din pâinea integrală furnizează fibre, vitaminele B și vitamina A, fiind mai sățioasă și mai echilibrată nutrițional. În schimb, cerealele rafinate au un conținut nutrițional mai scăzut și pot fi mai puțin satisfăcătoare.

Deși pâinea integrală este adesea mai costisitoare și poate fi mai puțin accesibilă, oferă mai multe beneficii nutriționale. Totuși, specialiștii subliniază că pâinea albă nu este întotdeauna o opțiune proastă.

Dieteticianul Miranda Galati evidențiază importanța unei alimentații echilibrate și alegerea opțiunii potrivite în funcție de circumstanțe.

Există voci care susțin că un consum regulat de cereale rafinate poate crește riscul de dezvoltare a bolilor grave, însă o analiză publicată în 2019 în Advances in Nutrition pare să contrazică acest mit.

„Totul ține de echilibru”, concluzionează Galati, potrivit USA Today.

„Este uimitor să faci alegeri mai dense din punct de vedere nutritiv atunci când este posibil, dar nici alegerea opțiunii mai procesate sau mai convenabile nu este întotdeauna un lucru rău.(..) Renunțați la ideea că există o versiune mai sănătoasă a oricărui lucru!”.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă ca jumătate din aportul zilnic de cereale să fie din cereale integrale.

Consumul de pâinea albă nu este în mod automat „mai puțin sănătos”, iar ideea că trebuie să evităm complet cerealele rafinate este contestată de unele studii.

Citește și: Metoda inedită prin care să treci peste astenia de primăvară! Ce cristale trebuie să ai neapărat în poșeta ta