Cât de sănătos este laptele din supermarket? Greșeala pe care o fac mulți români. Președintele APC: „Din păcate, 99% nu știu să facă diferența”

Cât de sănătos este laptele din supermarket? Este unul dintre cele mai consumate alimente, atât în rândul copiilor, cât și de adulți. Însă, puțini știu ceea ce consumă cu adevărat, pentru că nu citesc etichetele produselor.

02 mart. 2024, 13:23
Cât de sănătos este laptele din supermarket? Greșeala pe care o fac mulți români. Președintele APC: „Din păcate, 99% nu știu să facă diferența”
Cât de sănătos este laptele din supermarket?

Cât de sănătos este laptele din supermarket? Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), Costel Stanciu, a spus că cei mai mulți dintre români nu știu să facă diferența între un produs standardizat și unul nestandardizat.

Citește și: Care este diferenţa dintre laptele pe care-l consumau bunicii noştri şi cel pe care-l bem azi şi cum ne afectează acest aliment sănătatea. Specialist în nutriţie: „Noi ca popor suntem adaptaţi de sute de ani să bem lapte de la bălţata românească, nu de la vaca olandeză Holstein”

Cât de sănătos este laptele din supermarket?

Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a transmis Costel Stanciu.

Poiana Florilor, Olympus, Carrefour, 365, Covalact de Țară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Mili, Proxi, Vadul Laptelui, Muller și Fulga sunt cele testate.

Laptele cel mai bun este cel nestandartizat, adică acel produs care nu a fost parțial smântânit și nu are un alt adaos. Dintre mărcile de mai sus, s-a ajuns la concluzia că doar două dintre ele produc lapte nestandartizat. Concret, este vorba despre Lăptăria cu caimac, care are lapte pasteurizat la temperatură joasă, și Muller, care provine din Germania și este tratat termic prin procedeul UHT.

Laptele standartizat este unul prelucrat și se bazează pe un conținut de lapte praf, lapte parțial smântânit sau grăsimi din lapte. ”Este adevărat că laptele cel mai bun este cel muls de la animale sănătoase, hrănite natural, manipulat în condiţii igienice şi consumat cât se poate de proaspăt. Dar câţi dintre consumatorii contemporani ai oraşelor planetei au această posibilitate? Pentru ei, contează ca laptele de consum să fie sigur, înainte de toate.

Ştiinţa şi tehnologia din domeniu pot asigura acest deziderat, care însă devine discutabil atunci când intră în ecuaţie interese financiare reflectate de creşterea la dimensiuni nefireşti a termenului de valabilitate, fără a mai vorbi de intervenţiile exagerate asupra naturii laptelui împinse până la falsuri grave”, a spus acum ceva timp și prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.