Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Potrivit unui studiu făcut de oamenii de ştiinţă britanici, imunitatea obţinută după îmbolnăvirea de covid durează de la 5 până la 12 luni, în funcție de vârsta persoanei și de severitatea bolii.

26 oct. 2021, 13:05
Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat în The Lancet, arată că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă, un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu COVID chiar și la mai mult de 8 luni de la îmbolnăvire.

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID

Oamenii de ştiinţă britanici estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni de la prima infectare cu coronavirus, însă atrag atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a vedea evoluția imunității acestor persoane pe termen mai lung, iar aceste valori pot fi mai mari.

În cazul celor care au dezvoltat inițial o formă ușoară a bolii (cu simptome, dar nu grave), peste 90% au un răspuns imunitar și la 5 luni după infectare.

Citeşte şi Jumătate din populaţia României are imunitate în faţa COVID-19. Când va fi atinsă imunitatea colectivă

În schimb, în cazul persoanelor care inițial s-au infectat dar nu au avut simptome, aproape 40% dintre ele își pierd toți anticorpii împotriva Covid la doar opt săptămâni după infectare, iar celelalte 60% au cantități în scădere de anticorpi, potrivit Biziday, care citează The Lancet.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de anticorpi, a căror concentrație poate fi măsurată relativ ușor, efectul celulelor B ale sistemului imunitar (cele care produc anticorpii) asupra imunității împotriva Covid pe termen lung este semnificativ mai greu de investigat. Acestea rezistă mai mult de 6 luni, dar există dovezi că și ele își pierd din eficientă în timp, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Un alt mod prin care sistemul imunitar răspunde la virus este prin intermediul celulelor T (un tip de celule albe). După infectare acestea reacționează la un număr semnificativ din proteinele asociate cu Covid, devenind astfel eficiente chiar și în cazul altor tulpini, iar concentrația lor în corp la a doua infectare scade severitatea bolii. În alte boli similare (epidemia SARS din 2003 sau MERS), aceste celule oferă protecție pentru mulți ani după infectare. În cazul Covid, este dovedit momentan că acestea rezistă mai mult de 6 luni.

Potrivit datelor analizate de cercetătorii din Anglia, peste 30 de mii de persoane au dobândit anticorpi împotriva Covid. În cazul acestoria, riscul de reinfectare s-a dovedit a fi cu peste 80% mai mic decât la persoanele fără anticorpi. În cazul reinfectării, aceasta a avut loc, în medie, la 5-6 luni de la prima infectare pentru angajații din sănătate, probabil datorită contactului frecvent cu pacienți cu Covid.

Spre deosebire de imunitatea oferită de trecerea prin boală, imunitatea oferită de vaccinuri se concentrează pe o singură componentă a virusului – proteina Spike. Răspunsul imunitar datorat vaccinului este de obicei la fel de puternic ca în cazul persoanelor care au trecut prin formele severe ale bolii, fiind semnificativ mai puternic decât în cazul celor care au făcut o formă ușoară a bolii. Răspunsul imunitar este și mai puternic în cazul celor care au trecut deja prin boală și apoi s-au vaccinat.

Citeşte şi STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

În cazul vaccinurilor însă, este deja cunoscută scăderea eficienței lor cu aproximativ 10%-30% împotriva noilor variante ale coronavirusului, așa cum este varianta Delta (88% eficientă împotriva bolii simptomatice în cazul vaccinului Pfizer, 60% în cazul celui AstraZeneca).

Mai multe studii a confirmat un procent de infectare a celor vaccinați care variază între 0.5% și 2.0% pentru Pfizer și Moderna, dar aceste procente sunt semnificativ mai mici decât în cazul persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală. Deși coronavirusul suferă mutații, conform cercetătorilor, rata de mutație este semnificativ mai scăzută decât în cazul gripei, iar protecția oferită de vaccinuri pare să dureze mai mult de 12 luni pentru majoritatea persoanelor.

Articolul citat de Biziday subliniază că o serie de întrebări rămân și necesită mai multe studii pentru a clarifica cât de mult ne protejează imunitatea naturală și cât cea indusă de vaccin. Nu este foarte clar deocamdată ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării, nici dacă există imunitate și după dispariția anticorpilor (oferită de memoria celulelor B sau T), nici dacă imunitatea căpătată natural, prin îmbolnăvire, oferă sau nu o protecție reală împotriva noilor variante ale virusului.