Cât durează vacanţa de Paşte a elevilor în 2024. Câte zile se suprapune peste minivacanţa părinţilor

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 5 mai, iar cel catolic va avea loc în ziua de 31 martie, ceea ce înseamnă că vacanța celor din învățământul preuniversitar va acoperi doar perioada sărbătorilor pascale de la ortodocși.

02 mart. 2024, 19:14
Cât durează vacanţa de Paşte a elevilor în 2024. Câte zile se suprapune peste minivacanţa părinţilor
Vacanţa de primăvară din 2024 va include perioada Sărbătorilor de Paște

Vacanţa de paşte 2024. Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe data de 5 mai, astfel că majoritatea elevilor se gândesc deja la vacanța pe care o vor avea cu ocazia sărbătorilor pascale. Deși în anii trecuți era prevăzută vacanța de primăvară, aceasta nu mai face parte acum din structura anului școlar.

Prin prisma modificărilor făcute de către Ministerul Educației, tot mai mulți părinți se întreabă câte zile libere vor avea copiii, de fapt, la sărbătoarea Învierii Domnului și când se vor întoarce aceștia în bănci.

Vacanţa de Paşte 2024. Câte zile vor sta elevii acasă de Sărbătorile Pascale

Iată cât durează vacanţa de Paște a elevilor, dar și ce activități poți face alături de cei mici în zilele libere! Chiar dacă ne aflăm abia în luna martie, majoritatea elevilor așteaptă cu nerăbdare să se bucure de zilele libere din vacanța de Paște. La fel de nerăbdători sunt și părinții, ba chiar unii dintre ei se întreabă acum cât durează vacanța de Paște a elevilor, ținând cont că s-au adus mici modificări la structura anului școlar.

Inițial, Ministrul Educației a anunțat în 2023 că vacanța de Paște a anului acesta a fost fixată conform structurii noului an școlar, adică în perioada 13-21 aprilie. Ulterior, aceasta a fost schimbată, deoarece zilele libere nu cuprindeau nici Paștele ortodox, dar nici pe cel catolic.

Vacanţa de Paşte a elevilor se suprapune 6 zile cu minivacanţa părinţilor

Astfel, vacanța de Paște 2024 începe sâmbătă, pe 27 aprilie, și se încheie marți, pe data de 7 mai 2024. Având în vedere această perioadă stabilită în calendarul școlar, durata vacanței de Paște a elevilor este de 11 zile.

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 5 mai, iar cel catolic va avea loc în ziua de 31 martie, ceea ce înseamnă că vacanța celor din învățământul preuniversitar va acoperi doar perioada sărbătorilor pascale de la ortodocși.

 

Prima minivacanță din 2024. Când vor avea românii șase zile libere la rând

La începutul lunii mai, ultima de primăvară, românii vor avea o minivacanță de șase zile, în care vor fi incluse și liberele de paști, dar și o zi bonus oferită de Guvern pentru a face ”punte”.

Va fi liber pe 1 Mai – Ziua Muncii. Apoi, 2 mai, care pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Ziua de 2 mai este declarată zi liberă de Guvern, pentru a se face punte între 1 Mai și Vinerea Mare.

A doua minivacanță din acest an va fi în luna august. Atunci, 16 august este vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria – 15 august) care este joi. Dacă lipim weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

Zile libere 2024. Peste un milion de români au minivacanţă la final de martie şi început de aprilie. Nu e păcăleală!

Anul minivacanțelor se încheie tocmai în perioada sărbătorilor de iarnă. A treia minivacanță va fi de Crăciun: 25 decembrie și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia. Guvernul României a decis ca ziua de vineri, 27 decembrie, să fie de asemenea liberă pentru bugetari. Așadar, o altă minivacanță de 5 zile.

Lista zilelor libere din 2024

În total, în 2024 avem 17 zile libere, cu două mai multe decât anul trecut. O parte dintre ele vor pica în weekend. Vor exista și câteva minivacanțe de care se vor bucura angajații. Iată lista:

1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
2 mai (zi liberă stabilită de Guvern anul 2024)
3 mai – Vinerea Mare
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
16 august (zi liberă stabilită de Guvern pentru anul 2024)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern pentru anul 2024)