Cât mai câștigă un măturător de stradă în România. Salariile în domeniul salubrității în 2023

Cei care lucrează ca măturător de stradă în România au un salariu lunar destul de modest dacă facem comparație cu alte meserii din țara noastră.

29 apr. 2023, 08:08
Cât mai câștigă un măturător de stradă în România. Salariile în domeniul salubrității în 2023

Vorbim de o meserie de care multora le e rușine, gândindu-se că poate vor fi ironizați de societate. Alții, în schimb, se feresc pentru că salariul e prea mic pentru munca depusă. Cu toate acestea, cei care lucrează sau își doresc să lucreze în acest domeniu trebuie să știe la ce să se aștepte.

Cât mai câștigă un măturător de stradă în România

Cei care lucrează ca măturători de stradă au salarii mici comparativ cu alte meserii. Mai mult, nu au nevoie de studii nici medii, nici superioare. Practic, cine e dornic să câștige niște bani pot să se angajeze cu ușurință în domeniul salubrității.

Citește și Ce salariu are un angajat Lidl. Nu o să îți vină să crezi cât bagă în buzunar un vânzător de la gigantul german

Salariile variază între 1.555 de lei și 2.398 de lei în 2023. De regulă, un măturător de stradă are acest salariu brut la încadrarea în acest loc de muncă. Fără sporuri, câștigă 1.500 de lei fără sporuri. Venitul poată să crească după cinci ani, adică să fie între 1.537 RON și 2.688 RON pe lună, dacă luăm în considerare săptămâna de lucru de 40 de ore.

Angajații din salubritate primesc și o bonificație numită spor pentru rușine, în procent de 15%. Potrivit statisticilor realizate de INS în 2022, un șofer care lucrează în același sistem de salubritate încasează lunar aproximativ 3.300 de lei, la care se adaugă același procent de 15% spor de rușine.

Ce salariu are un gunoier în Germania

Un angajat care muncește de trei ani primește, în medie, un salariu de 745 de euro pe lună pentru gesionarea deșeurilor private, adică 3.600 de lei. În cazul în care persoana preferă să lucreze într-o companie din sectorul public salariul mediu crește, ajunge la 1.017 euro, adică circa 4.900 de lei.

Citește și Bani în plus la următorul salariu. Singurii bugetari care vor avea cifre mai mari pe fluturaş la următoarea leafă

Salariul mediu brut este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei. Valoarea se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.