Cât muncești pentru un meniu al zilei, în funcție de profesie. Diferență de la cer la pământ între un IT-ist și un profesor

Te-ai întrebat vreodată câte ore trebuie să muncești pentru a-ți permite să iei o masă în oraș? În prezent, profesorii se află la același nivel cu fermierii.

20 iul. 2023, 11:11
Cât muncești pentru un meniu al zilei, în funcție de profesie. Diferență de la cer la pământ între un IT-ist  și un profesor
Cât trebuie să muncești pentru un meniu al zilei

În medie, un IT-ist trebuie să lucreze numai 36 de minute pentru a-și permite un meniu al zilei, iar un om de serviciu sau un chelner trebuie să lucreze de 3-4 ori mai mult, după cum arată i analiză realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham.

Platforma a calculat cât trebuie să lucreze un român, în funcție de profesie, pentru o masă înm oraș, în 2023. Beneficiarii de pensii speciale își permit un meniu al zilei chiar mai repede decât un IT-ist, mai exact în doar 24 de minute.

Citește și: 550.000 de angajaţi pierd 780 de lei la salariu din septembrie

Potrivit analizei, România se află în top 5 țări din Europa unde se muncește mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia, potrivit datelor citate de EuroNews. În 2022, românii au lucrat în mediue 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore/săptămână.

În prezent, salariile profesorilor români variază între 1.900 și 4.500 lei, diferențele apar în funcție  de profesie, experiență și expertiză. Un cadru didactic ar trebui să lucreze o oră și jumătate să își permită un meniu al zilei, la fel ca un fermier.

Un medic specialist trebuie să lucreze circa 30 de minute pentru a-și permite un prânz în oraș, la fel ca un IT-ist. Un medic rezident trebuie să lucreze dublu. Un judecător își permite două meniuri ale zilei/oră.

Un chelner câștigă în medie 2.800 de lei/lună, fiind nevoit să lucreze două ore pentru a-și permite un meniu al zileim adică de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător. Patiserii, cofetarii și măcelarii stau ceva mai bine decât chelnerii, fiind nevoiți să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.

Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Aceștia și-ar putea lua un meniu al zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.

Citește și: Bobocii de anul acesta vor să primească salariu de 4.000 de euro la finalul facultății. Unde vrea să lucreze Daria după ce ia diploma

În sectorul HoReCa, bucătarii trebuie să lucreze cel mai puțin pentru un meniu al zilei, mai exact o oră și un sfert.

Pentru a realiza această analiză, echipa Bookingham a selectat 32 de profesii și statuturi, și a extras media venitului net lunar pentru fiecaare. Prețul unui meniu zilnic a fost calculat după date oferite de Tazz, Glovo, site-urile restaurantelor și ofertele din social media. S-a făcut o medie a prețurilor pe cele mai mari 20 de orașe din România, după populație (potrivit INS) și s-a ajuns la suma de 35 de lei.