Cât o să coste o doză din vaccinul antiCOVID în Europa. Un oficial a făcut anunţul

Veşti bune pentru români. Uniunea Europeană a reuşit, în urma unui acord, să poată achiziţiona vaccinul împotriva noului coronavirus cu o sumă mai mică decât Statele Unite. Un înalt oficial UE care e implicat în discuţiile cu producătorii, spune că vaccinul va costa mai puţin de 19,50 de dolari pentru o doză.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 16:40
Cât o să coste o doză din vaccinul antiCOVID în Europa. Un oficial a făcut anunţul
Vaccin antigripal

În preţ este reflectat şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului, informează Agerpres. Oficialul care vrea să rămână în umbra anonimatului spune că preţul convenit de Uniunea Europeană „este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari” însă a refuzat să ofere o cifră exactă. Comisia Europeană a anunţat că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

„Un vaccin sigur și eficient este cea mai bună șansă de a învinge coronavirusul și de a ne întoarce la viața noastră normală. În ultimele luni, Comisia Europeană a lucrat neobosit pentru a asigura doze de potențiale vaccinuri”, spunea preşedintele Comisiei Europene.

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la rece la aproximativ minus 75 grade Celsius. Pentru a îl menţine în aceste condiţii, compania a creat o cutie pe care o umple cu gheaţă uscată, denumită expeditor termic. Clinicile pot folosi expeditorul pentru a stoca vaccinul până când este gata să se dezgheţe, să se dilueze şi să fie injectat. Expeditorul termic trebuie completat cu gheaţă uscată la 24 de ore, potrivit Mediafax.

SUA au acceptat să achiziţioneze cu un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.

Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vacinuri cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.