Cât poți rezista fără telefon? O campanie atrage atenția asupra dependenței de tehnologie la nivel global

Campania are scopul de a reduce depeneța oamenilor față de telefon, dar și impactul tehnologiei asupra vieții cotidiene.

06 feb. 2023, 17:41
Cât poți rezista fără telefon? O campanie atrage atenția asupra dependenței de tehnologie la nivel global
6 februarie: Ziua Mondială fără telefon

Campania numită „Zilele Mondiale fără Telefonul Mobil” a fost desfășurată pentru prima dată la 6 februarie 2001, inițiatorul fiind scriitorul francez Philip Marso, autorul primului roman scris pe telefon, sub forma unui SMS.

Campania s-a extins în 2004, pe o perioadă de trei zile: 6, 7 și 8 februarie. Manifestările au scopul de a atrage atenția oamenilor asupra impactului pe care tehnologia îl are asupra vieții cotidiene și a dependenței de telefoanele mobile, potrivit NationalToday.

Citește și: Cum îți poți îmbunătăți semnalul la telefon oriunde te-ai afla. Trucul care poate fi util când te aștepți cel mai puțin

Potrivit Forbes, 4,5 miliarde de smartphone-uri au generat 146 milioane de tone de CO2 sau emisii emisii echivalente numai în 2022. Apple, Huawei și Samsung sunt cele mai mari companii producătoare de telefoane mobile, având un impact major asupra vieții de zi cu zi, economiei mondiale și mediului înconjurător.

Vânzările de iPhone au scăzut cu 5% în 2023, fiind cea mai mare scădere a veniturilor trimestriale din încasări din 2016 până în prezent. Tim Cook, CEO-ul companiei, spune că factorii care au condus la această scădere sunt inflația, problemele de producție din China și mediul macroeconomic general cauzat de criza economică post-pandemică, agravată de război.

Citește și: Părintele Calistrat Chifan, despre buletinele cu cip: „Dracul nu poate fi nici cip, nici calculator, nici telefon, nici televizor” VIDEO

2022 nu a fost un an bun nici pentr Samsung, profitul scăzând cu 70% în trimestrul al patrulea din cauza vânzărilor reduse de cipuri și smartphone-uri.

Huawei Technologies Co Ltd a estimat că veniturile sale din 2022 nu au fost afectate, rămânând aceleași.