Cât te costă să încarci lunar o mașină electrică în România. Sunt pregătiți românii să renunțe la mașinile clasice?

Odată cu scumpirile tot mai rapide la energie, românii se feresc să mai achiziționeze mașini electrice, diferit față de anii trecuți.

12 oct. 2022, 08:58
Cât te costă să încarci lunar o mașină electrică în România. Sunt pregătiți românii să renunțe la mașinile clasice?

În anii trecuți, un val mare de români era dispus să înlocuiască mașinile clasice cu cele electrice. Cererea pare să nu mai fie atât de crescută, asta pentru că prețul la energie este tot mai ridicat. Românii care vor să își schimbe autoturismul caută mai degrabă mașini pe benzină, GPL sau motorină, în detrimentul unei mașini electrice.

Costul unui kilowatt-oră variază între 1,5 lei și 2,5 lei, consumul unui autoturism electric la 1.000 de kilometri parcurși într-o lună ajunge la 200 hWh, ceea ce înseamnă o cheltuială de 400 de lei lunar.

Citește și: Experiment 2022. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică, diesel sau pe benzină

Alimentarea mașinilor electrice devine un impediment în achiziționarea acestora

Înainte exista posibilitatea de a încărca gratuit mașina la supermarket, însă acum fiecare kWh consumat trebuie achitat. Așadar, cei care aleg să își încarce autoturismul acasă riscă să sară, cu ușurință, de plafonul compensat și să plătească mult mai mulți bani la sfârși de lună.

Totodată, prețul la combustibil a scăzut ușor. În București, de exemplu, benzina a ajuns la 6,59 lei litrul, iar motorina la 8,03 pe litru.

„Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”, explică Alexandru Șeremet, reprezentantal unei firme auto.

Citește și: Metoda ingenioasă a unui șofer român de a-și încărca mașina electrică. Internauții, revoltați (FOTO)

Experiența unui posesor de Tesla- cea mai cunoscută marcă de mașini electrice

Șoferul unei mașini Tesla Model 3, a parcurs 7.500 de kilometri în două luni de la intrarea în posesie a autoturismului și a observat că o mașină electrică nu afișează toate datele de consum în statistici, doar pe cele din momentul în care rulează.

Asta înseamnă că, de fapt, în realitate mașinile electrice au un consum și un cost de utilizare mai mare decât cel afișat.