Experiment 2022. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică, diesel sau pe benzină

Prețurile tot mai crescute la energia electrică îi fac pe tot mai mulți români să se gândească dacă achiziția unei mașini electrice este o investiție rentabilă.

11 oct. 2022, 13:24
Experiment 2022. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică, diesel sau pe benzină

România este pe primul loc la creșterea vânzărilor de mașini electrice în Europa, în primul semestru don 2022. Chiar dacă prețul energiei a crescut, consumul unuei mașini electrice rămâne mai mic decât cel al unei mașini clasice, conform specialiștilor posesori de automobile electrice.

Costin Giurgea, producător al emisiunii Superspeed de la Pro TV, testează tot felul de mașini: ieftine, scumpe, pe benzină sau electrice. Acesta a calculat, pentru Europa Liberă,  care este consumul pe care îl au mașinilie electrice și cele clasice, având în vedere noile prețuri de pe piață.

„Mașinile electrice consuma undeva între 18-19 și 29-30 kwh, în funcție de model, stilul de condus, temperatura exterioară, dacă e vară sau iarnă. Mie îmi place să iau o medie de 25 kwh”, a explicat Costin Giurgea.

Comparația arată că mașinile electrice sunt mai rentabile decât cele cu combustie internă. Realizatorul TV spune că pot exista persoane care să-l contrazică deoarece fiecare șofer conduce diferit, iar acest lucru afectează considerabil consumul.

Costul pentru un plin la mașina electrică variază în funcție de locul unde încarci. Cel mai mic preț de pe piață este de aproximativ 0,7 lei kw/h, la Hidroelectrica, iar cel mai scump este la stațiile de încărcare, unde prețul este de 2,49 de lei pentru încărcarea rapidă.

La 100 de kilometri, prețul poate varia între 17,5 și 60 de lei, în timp ce 100 de kilometri parcurși cu o mașină pe motorină consumi aproximativ 80 de lei, iar la benzină consumi 70 de lei.

„Long story short: mașina electrică merită dacă o încarci acasă. Pentru cât timp? Asta e întrebarea la care pot răspunde alții, depinde cât va crește prețul la energie”, a mai spus Costin Giurgea.

O comparație a costurilor cu o mașină electrică și una clasică făcută timp de trei zile de către Membrii Clubului Oficial Tesla România că, de fapt, diferența este mult mai mare.

Un membru al clubului Tesla România a făcut un experiment pentru Europa Liberă, prin care a demonstrat că diferențele sunt mult mai mari. Timp de două zile, a mers cu cele două mașini pe care le are- una electrică și una cu combustie internă- același număr de kilometri  pentru a putea compara costurile. Astfel, acesta a reușit să arate că diferența poate depăși 200 de lei.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de maşini electrice. Pot plăti facturi la curent de 5.500 de lei

Ciprian Cherciu deține două mașini electrice al căror consum îl testează periodic. Pe un drum spre munte la un astfel de test, între București și cheile Grădiștei, a scos un consum de 14 kwh.

În punctele cele mai solicitante ale traseului mașina a consumat 17 kwh, ceea ce înseamnă un consum de 35 de lei la 100 de kilometri la cel mai mare tarif actual. Costurile diferă și în funcție de cât de performantă este mașina.

Ciprian nu plătește nimic pentru un drum cu mașina pentru că, în urmă cu câțiva ani, după ce a cumpărat prima mașină electrică, a investit în panouri voltaice care acum îi acoperă tot acoperișul. Astfel, nu mai cheltuie bani pentru combustibil sau încălzire.

Panouriule asigură energie pentru încălzirea prin sistem electric, consumul anual a două mașini și mai rămâne cu un excedent de 5000 de mwh.

Investiția a costat 15.000 de euro. „Probabil că acum ar ajunge la 20.000 de euro, sistemul fotovoltaic asigură tot consumul casei, încălzirea, încărcarea pentru două mașini și un excedent de 5000 kWh/an”.

Acesta credea că va recupera banii investiți în șapte ani, dar odată cu noile prețuri, Ciprian e sigur că o investiție de acest fel se poate recupera în mai puțin de doi ani.

„Sistemul are garanție 25 de ani, rămâi atâția ani și nu mai consumi practic nimic”, a mai explicat Cherciu.

Care sunt costurile întreținerii unei mașini electrice

Pe lângă alimentare, mașinile electrice sunt mai rentabile decât cele clasice și în ceea ce privește consumabilele.

„Pentru mașinile electrice, consumabile sunt mai ieftine ca celelalte. Pentru un Volkswagen electric, revizia de la 25.000 de kilometri a fost 435 de lei, cu tot cu filtrul de polen. La o mașină pe benzină sau motorină, revizia la același număr de kilometri este undeva la 1200 de lei”, a explicat Andrei, șef de service auto cu o experiență de peste 15 ani.

Singurul consumabil al unei mașini electrice este filtrul de polen. Producătorii mașinilor clasice au început să eficientizeze la rândul lor perioadele de revizie, semn că simt presiunea concurenței.

Citește și: Costul încărcării unei maşini electrice creşte exorbitant, cu 30%. Şoferii vor plăti 4 lei pentru un kilowatt

Durata de viață a mașinilor electrice

„Majoritatea celor cu mașini electrice s-au plâns că au început să aibă probleme cu bateriile electrice după cinci ani”, spune Andrei.

„Nici la motoarele clasice nu ai garanție mare, dar sunt unele care rezistă zeci de ani și sute de mii de kilometri. Sunt mașini și de 30 de ani care au motorul original”.

Noile tehnologii și schimbările constante ale acestora face imposibilă o evaluare precisă a modului în care se depreciază bateriile. Înlocuirea unei baterii poate ajunge, în funcție de model, la câteva mii de euro.

„În mod normal, ar trebui să fie și deprecierea asta în linie cu cea de la mașinile combustie internă, adică -20% în primul an și apoi cam -10% pe an, dar, în timp, scade și eficiența bateriei. E ca la telefoanele mobile, unde depinde de fiecare producător ce garantie da la baterie și dacă ți-o schimbă sau nu, dacă ajunge la 75% din eficiență”, explică Giurgea.

Producătorii estimează că bateriile se uzează cu 1% pe an, iar Uniunea Europeană a impus un termen de garanție de opt ani pentru toate autovehiculele electrice vândute în interiorul ei. O astfel de garanție nu există și pentru mașinile cu motoare clasice.

Mai mult de una din cinci mașini din UE era electrică în 2021. Între lunile ianuarie și iunie ale acestui an, în România, vânzările de mașini electrice au crescut cu 410,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au vândut 4.460 de mașini electrice, față de 874 de mașini cu zero emisii în aceeași perioadă. Procentul mașinilor electrice vândute în Europa anul acesta a ajuns la 9,9%, față de 6,6% în 2021.

Chiar dacă prețul autovehiculelor electrice a scăzut constant în ultimii ani, rămâne încă un impediment major în achiziția acestora. Este cu 10-20% mai mare decât mașinile cu combustie internă.