Cât timp oferă imunitate vaccinurile anti-COVID-19? Explicaţia medicului Valeriu Gheorghiţă

La peste două luni de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România nu se cunoaşte deocamdată perioada în care vaccinurile anti-COVID-19 oferă imunitate.

02 mart. 2021, 15:55
Cât timp oferă imunitate vaccinurile anti-COVID-19? Explicaţia medicului Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul epidemiolog Valeriu Gheorghiţă, a precizat că nu există o perioadă „dovedită ştiinţific” în care cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 folosite în România – Pfizer, Moderna și AstraZeneca – oferă imunitate, dar specialiştii estimează că „cel puțin un an”.

Citeşte şi: A apărut testul care poate să depisteze toate variantele de COVID. Acesta arată şi imunitatea după vaccin!

Valeriu Gheorghiță mai spune că în perioada următoare „companiile Pfizer și Moderna urmează să facă studii de siguranță și de imunogenicitate legate de administrarea celei de a treia doze de vaccin tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi și atunci va trebui să acoperim din punct de vedere vaccinal și acele tulpini noi. Această nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală, cu două doze de vaccin”.

Citeşte şi: Imunitatea la infecţia cu SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni. Cum reacţionează organismul la o nouă expunere la virus

Şi Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, a spus că imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid poate dura până la opt luni de zile.

„La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci în acest moment în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună ”atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine că imunitatea durează 3 ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a declarat Arafat.

 

Valeriu Gheorghiţă: Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că este „total contraindicat” să se adune resturile de ser rămase în dozele de vaccin în vederea creării unor doze suplimentare.

Întrebat despre afirmaţiile unor medici care au spus că din resturile de vaccin care rămân în 80 de doze de vaccin s-ar putea face alte 40 de doze suplimentare, Valeriu Gheorghiţă a spus „este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane, este împotriva oricăror reguli de practică medicală, aşa încât nu se recomandă acest lucru”.