Cât timp se ţine mustul la fermentat pentru a obţine un vin de calitate. Greşeala pe care o fac mulţi români

Producătorii de vin avertizează asupra importanţei pe care o are fermentarea mustului pentru obţinerea unui vin de calitate.
Alina Costache
26 sept. 2022, 09:26
Cât timp se ţine mustul la fermentat pentru a obţine un vin de calitate. Greşeala pe care o fac mulţi români

Cât timp se ţine mustul la fermentat pentru a obţine un vin de calitate. Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a dezvăluit cât trebuie să fermenteze, de fapt, mustul pentru a obţine un vin bun.

Cât timp se ţine mustul la fermentat. Secretul dezvăluit de marii producători de vin

Fermentarea mustului este un proces important în producerea vinului. Dacă nu lăsăm mustul să fermenteze cât trebuie, vinul obţinut nu va fi unul de calitate.

Specialiştii avertizează că timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie nici prea scurt, dar nici prea lung. Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a dezvăluit că pentru a obţine un vin bun, de calitate, mustul trebuie lăsat să fermenteze între 14 şi 21 de zile.

„Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced. Drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, a explicat Vasiu, potrivit MustdeJidvei.ro.

Cei care produc vinul la scară industrială, trebuie să lase mustul să fermenteze mai puţin, aproximativ 10 zile, deoarece folosesc drojdii selecționate. Acestea se obțin din drojdie de vin, care fermentează mai repede și constant, potrivit sursei citate.

Marius Vasiu a mai explicat că acasă, mustul poate fermenta în moduri diferite, pot exista fluctuații. Astfel că, timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie mai mic de două-trei săptămâni.

Citeşte şi ”Aurul din bucătărie” se bea la prima oră: Ceaiul care vindecă răceala mai repede şi îţi dă energie dimineaţa

Cum se face mustul și cum se transformă în vin. Sfatul bunicilor pentru o băutură de înaltă calitate

Ca să poți obține un must bun ai nevoie de struguri proaspăt culeși din vița de vie. Este recomandat ca mustul să fie făcut în aceeași zi în care fructele au fost culese, deoarece acestea pot începe să fermenteze dacă stau mai multe zile. Acest lucru poate să îngreuneze obținerea unui must calitativ. Pentru acest proces este nevoie și de o mașină de zdrobit strugurii, un teasc (presă pentru struguri), un vas pentru colectarea mustului din teasc și un vas de sticlă pentru a depozita licoarea proaspătă.

Conform sfaturilor bunicilor, strugurii trebuie culeși atunci când sunt foarte copți și nu trebuie să fie afectați de niciun fel de boală. Strugurii trebuie să fie spălați bine cu apă curată, urmând ca boabele să fie culese individual. Zdrobirea și presarea boabelor se face atât cu un zdrobitor special, cât și cu mâna. După ce este scos tot sucul, acesta se ține la frig câteva zile, până este complet limpezit.

Cu mult timp în urmă, oamenii obișnuiau să calce strugurii cu picioarele, în cuve care erau amplasate chiar în loul unde strugurii erau culeși. S-a renunțat de multă vreme la acest obicei în favoarea zdrobirii mecanice, însă în unele zone încă se mai păstrează tradiția.

Citeşte şi Sucul-minune care previne bolile de inimă. Trebuie să bei două pahare pe zi!

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri