Cât va creşte leul, în raport cu euro? Estimările sumbre ale analiştilor, pentru economia românească

Analiştii mai estimează o creştere a preţului petrolului la 40 dolari/baril (maximul fiind estimat la 70 dolari/baril), precum şi o creştere a preţului aurului, la 1.753 dolari/uncia. Maximul estimat este 2.500 dolari/uncia.
Marius Neagu
17 iun. 2020, 12:26
Cât va creşte leul, în raport cu euro? Estimările sumbre ale analiştilor, pentru economia românească

38,8% dintre analişti cred că perioada de criză economică va fi puternică în trimestrul II, va avea în continuare efecte majore în trimestrul III şi se va manifesta şi ultimul trimestru al anului şi în primele trei luni ale anului viitor. 22,4% cred că perioadad e criză se va manifesta până în ultimul trimestru al anului, 28,6 % mizează pe continuarea crizei doar în trimestrul III şi doar 10% cred că criza economică se va opri în trimestrul II, potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar.

În luna mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 3,7 puncte până la valoarea de 36,0 puncte, (fata de aceeaşi luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 4,8 puncte, până la valoarea de 19,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 44,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

Inflaţie de 3% în următoarele 

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8989, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9424.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,00%.

Citeşte şi Măsurile de relaxare economică vor fi PRELUNGITE. Ce se întâmplă cu popririle şi executările silite

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 69% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanţi considera preturile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluate.

La fel că în ultimele luni, şi în luna aprilie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.

În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, cu privire la: Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (38,8%) anticipând că acesta se vă resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,5%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,0%; Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,8%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica, a fost lansat de către Asociaţia CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economica în Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arata percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din Romania privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoza privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplina în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (UŞA).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Va fi afectată și România. De ce are loc acest fenomen rar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai