Câtă cafea ar trebui să bem zilnic! Reţeta perfectă pentru o cafea sănătoasă

O cafea dimineața, una la prânz și câte una cu ocazia fiecărei ședințe sau întâlniri cu prietenii - cafeaua pare să fie cea mai bună sursă de energie, te salvează dimineața, după o noapte nedormită, iar, pentru mulți, este o adevărată plăcere gurmandă.
Alina Costache
04 mart. 2022, 22:16
Câtă cafea ar trebui să bem zilnic! Reţeta perfectă pentru o cafea sănătoasă

O cafea consumată fără zahăr este plină de beneficii. Bogată în antioxidanți, magneziu și crom, cafeaua te poate ajuta în echilibrarea indexului glicemic și în al secreției de insulină. Iar legătura cu creșterea nivelului de energie, acesta nu este un mit – cafeaua chiar ajută în sporirea puterii de concentrare și a atenției. De asemenea, cafeaua reduce riscul de diabet, demență, infarct miocardic, AVC și cancer de ficat.

Cercetările lor au dat roade și acum susțin că au găsit răspunsul: pentru o sănătate generală a organismului ar trebui să bem trei cești de cafea pe zi, potrivit Inc.com.

Cel puțin așa susține Uma Maidoo, specialistă în nutriție, psihiatru la Universitatea Harvard, dar și autoarea best-seller-ului „This Is Your Brain on Food”. Într-un articol recent, Maidoo explică modul în care ea însăși folosește cafeaua, ca parte a rutinei zilnice, pentru a-și stimula funcția creierului.

Cum se bea corect cafeaua dimineaţa. Prof. dr. Vlad Ciurnea explică pas cu pas
De ce e bine să bem trei cești de cafea
Maidoo aduce în sprijinul teoriei sale un studiu în care cercetătorii au urmărit atât consumul de cafea, cât și sănătatea cognitivă în rândul a 676 de bărbați în vârstă, pe parcursul a zece ani.

Așa s-a descoperit că băutorii de cafea nu au fost afectați de declin cognitiv, spre deosebire de cei care nu consumau cafea. Iar cei care obișnuiau să bea trei căni pe zi au avut cel mai mic declin dintre toți.

Cel mai mare beneficiu pentru longevitate
Un studiu mai amplu realizat la Harvard, cu un total de 208.501 de participanți, atât bărbați, cât și femei, a examinat probabilitatea decesului la băutorii de cafea.

S-a constatat astfel că participanții care au băut cafea au avut mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au băut deloc, cel mai mare beneficiu pentru longevitate revenind celor care consumau între 3,1 și 5 cești pe zi.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la cafea o lună. Renunţarea la licoarea magică aduce beneficii majore sănătăţii şi frumuseţii
Consumul excesiv de cafea poate duce la apariția unor efecte adverse, cum ar fi

  • intensificarea stării de anxietate,
  • tahicardie,
  • dureri de cap
  • deteriorarea calității somnului
  • blefarospasm – zbaterea ochiului

De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune, psoriazis, dermatită seboreică și reflux gastric trebuie să își limiteze sau să elimine consumul de cafea, deoarece cofeina le poate potența afecțiunile. Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea cu tărie moderată.

Regula se aplică doar dacă nu suferi de afecțiuni în care cofeina este contraindicată.

Pentru a nu avea parte de neplăceri de la consumul de cafea, iată câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:

  • Evită să bei după ora 5 după-amiaza, pentru a nu-ți induce stări de insomnie sau anxietate.
  • Dacă ai stare de neliniște fără motiv, încearcă să bei mai puțină cafea și vezi dacă observi o îmbunătățire.
  • Dacă suferi de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea. Acesta te poate ajuta cu mai multe informații; la diabetici, de exemplu, cofeina influențează nivelul zahărului în sânge.
  • Cumpără produse de calitate; chiar dacă investești puțin mai mult, vei avea parte de un gust mai savuros și mai puțini conservanți și potențiatori de aromă.
  • Nu adăuga zahăr sau mult lapte, pentru a nu spori consumul de cofeină. Este recomandat să bei cafeua fără alte ingrediente, însă, dacă nu îți place cafeaua neagră, optează pentru variante mai sănătoase de înducitori, cum ar fi siropul de ștevie.

Efectele cafeinei trec după câteva ore, așa că, dacă obișnuiești să bei mai multă cafea, împarte consumul pe tot parcursul zilei. 2 cafele băute, dintr-un foc, dimineața îți vor da un aport foarte mare de energie, care va scădea rapid și, după 3-4 ore, te vei simți mult mai obosită.

Mulți băutori preferă cafeaua espresso sau cafeaua turcească. Din păcate, aceste versiuni pot fi dăunătoare. Când cafeaua este preparată fără un filtru de hârtie, emană „substanțe chimice uleioase, numite diterpene”, ducând la creșterea colesterolului rău LDL, care dăunează arterelor”, spune experta Jane Brody de la The New York Times.

Aveți grijă ce puneți în cafea
Cafeaua poate fi bună pentru sănătate, dar zahărul este un dușman. Dacă vă place cafeaua cu lapte și cu zahăr, nu mai puteți spune că vă protejați sănătatea.

Cea mai bună strategie este să vă faceți propria cafea, printr-un Coffee Dripper, atașabil la cană, folosind boabe proaspăt măcinate, atât pentru o aromă mai bună, cât și pentru un control mai bun asupra a ceea ce este în cafea.

Beneficii ale consumului de cafea

Mulți nutrienți din boabele de cafea se păstrează și în cafeaua pe care ți-o prepari prin fierbere, insa concentrataia de cafeina creste. Așadar, o cană de cafea conține:

  • riboflavină, sau vitamina B2
  • acid pantotenic, sau vitamina B5
  • mangan și potasiu
  • magneziu și niacină, sau vitamina B3.

De asemenea, cafeaua este extrem de bogată în antioxidanți. Cercetările arată că mulți oameni obțin cantitati similare de  antioxidanți de pe urma consumului de cafea ca si prin consumul combinat de fructe și legume. De fapt, unii experți sunt de părere ca această băutură este una dintre cele mai sănătoase, atât timp cât este consumată cu moderație și, în special, în prima parte a zilei.

Cafeaua și sănătatea inimii

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) și cei de la Harvard School of Public Health au concluzionat, în urmă cu câțiva ani, că un consum moderat de cafea protejează împotriva insuficientei cardiace. Aceștia definesc moderația ca fiind 2 căni pe zi, adică echivalentul a două recipiente de 240 ml fiecare, pe zi.

Mai mult, un studiu publicat în revista Circulation indică faptul că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare cu aproximativ 8%-15%
Persoanele care consumă, în medie, două căni de cafea pe zi, au un risc cu 11% mai mic de insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care nu consumă cafea, însă oamenii de știință subliniază că, deși rezultatele cercetarii lor arată un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind de cât de multă cafea bem pe zi.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici