Câtă sare ar trebui să consumăm ca să nu dăuneze sănătății. Mihaela Bilic, despre ce înseamnă un gram de sare

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat cum putem calcula aportul optim de sare de care are nevoie organismul nostru.

09 feb. 2023, 08:53
Câtă sare ar trebui să consumăm ca să nu dăuneze sănătății. Mihaela Bilic, despre ce înseamnă un gram de sare

Câtă sare ar trebui să consumăm ca să nu dăuneze sănătății. Mihaela Bilic, despre ce înseamnă un gram de sare

„Ce înseamnă un gram de sare? Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut.

Iată ce înseamnă 1 g de sare:

  • 2 felii pastramă
  • 5 felii salam de Sibiu
  • 1,5 felii șuncă de Praga
  • 1 crenvurșt
  • 2 felii de somon afumat

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.
La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic, despre câtă sare este recomandat să consumăm

Sarea ajută pentru echilibrul fluidelor și pentru funcția musculară și nervoasă, însă știm cu toții că prea multă sare ne poate face rău.

Organismul uman reglează cantitatea de sodiu pe care o conține. Când nivelurile suint prea ridicate, ne e sete și bem, iar atunci rinichii accelerează procesul de eliminare a acestuia.

Citește și Dieta săracului. Poţi slăbi până la 30 de kilograme în câteva luni. Mihaela Bilic: „Cea mai simplă și rapidă cură de slăbire”

Prea mult sodiu a fost legat de pietre la rinichi, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Prea puțin sodiu poate duce la hiponatremie și la simptome de amețeală, confuzie, spasme musculare și convulsii.

Cei mai mulți oameni consumă sare și sodiu în cantități prea mari, din cauza unui aport ridicat de alimente procesate, de restaurant și de conveniență.

Sarea e formată din 40% sodiu, iar restul e clor. Organismul are nevoie de sare, dar prea multă sau prea puțină sare poate cauza probleme. Dacă pe eticheta unui produs alimentar este menționat sodiul în loc de sare, înmulțiți răspunsul cu 2,5 pentru o imagine exactă a conținutului de sare.

Citește și Mihaela Bilic, cea mai simplă și rapidă metodă de slăbit. Preparatul care te scapă de 30 kg în doar trei luni

Majoritatea americanilor consumă prea multă sare, iar 75 la sută din aceasta este ascunsă în alimentele procesate și ambalate.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă un aport maxim de maximum 2,3 grame (g) sau 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, sau aproximativ 1 linguriță, și, de preferință, nu mai mult de 1.500 mg.