Cătălin Alexandru (DSU): Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Decizia aparține medicilor

Reprezentatul DSU în cadrul Comitetului de vaccinare, Cătălin Alexandru, a declarat că românii nu vor putea alege vaccinul cu care vor fi imunizați, decizia aparținând medicilor.

02 feb. 2021, 16:44
Cătălin Alexandru (DSU): Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Decizia aparține medicilor
Cătălin Alexandru (DSU): Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Decizia aparține medicilor

Cătălin Alexandru, reprezentantul DSU, a declarat marți, într-o conferință de presă, că regulile trebuie respectate, iar românii nu pot alege vaccinul cu care vor fi imunizați.

„Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Nu merge fiecare și alege ce vrea, decizia aparține medicilor și cine nu vrea să se supună e liber să nu se vaccineze”, a declarat Cătălin Alexandru.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că, în primele două săptămâni de la debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare, au fost vaccinate peste 350.000 de persoane, iar dintre acestea peste 27.000 de persoane reprezintă angajaţi din învăţământ.

„Vaccinarea persoanelor din etapa a doua care a început în data de 15 ianuarie, până la data de 1 februarie au fost vaccinate 350.371 de persoane cu prima doză. Dintre acestea, persoanele vulnerabile, însemnând persoane cu boli cronice, persoane peste 65 de ani, persoanele din cele 1.884 de centre medico-sociale şi rezidenţiale şi persoanele cu diverse grade de handicap reprezintă aproape 79%. Vă pot spune defalcat pe categorii de risc: persoane cu boli cronice – 79.274, persoane cu vârste peste 65 de ani – 172.327, persoanele din centrele medico-sociale – 24.234 şi persoanele cu diverse grade de handicap care sunt vaccinate la domiciliu până la acest moment – 382 de persoane. Persoanele care deservesc activităţi esenţiale au fost vaccinate într-un număr de 74.154, ceea ce reprezintă aproximativ 21% din numărul total al persoanelor vaccinate, începând cu data de 15 ianuarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 2 februarie. Cum arată incidenţa COVID-19 în ziua în care se decide dacă redeschid şcolile

„În ceea ce priveşte personalul din învăţământ, pot să vă spun că au fost vaccinate până la acest moment peste 27.000 de persoane, ceea ce reprezintă circa 14% din numărul de persoane care şi-au exprimat dorinţa de a se vaccina şi mai sunt programate la acest moment circa 110.000 de persoane din sistemul de învăţământ”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că, din 15 februarie, vor fi deschise 180 de centre de vaccinare unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul AstraZeneca.

„Pe data de 29 ianuarie 2021 Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni, în studiile clinice desfăşurate şi care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a anunţat că specialiştii din Ministerul Sănătăţii vor decide în această săptămână căror categorii de vârstă se va adresa acest vaccin şi la ce perioadă va fi făcut rapelul, având în vedere că este recomandat un interval între 4 şi 12 săptămâni.

Citeşte şi: România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută