Cătălin Drulă, dispus să dea Metrorex la Primăria Capitalei: Dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, a anunțat marți că este dispus să discute cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, despre transferul Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei. Declraţia vine în aceeşi zi în care ministrul a anunţat că trimite Corpul de Control la Metrorex după ce "au crescut enorm cheltuielile salariale" în timpul pandemiei.

02 feb. 2021, 17:33
Cătălin Drulă, dispus să dea Metrorex la Primăria Capitalei: Dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției
Cătălin Drulă, dispus să dea Metrorex la Primăria Capitalei: Dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat din nou „povara” cheltuielilor cu metroul bucureștean asupra bugetului instituției pe care o conduce.

„În bugetul pe anul acesta, Metrorex a cerut suma de 1,1 miliarde de lei subvenție. Aceasta reprezintă 17% din suma disponibilă pentru toată România. O șesime se duce către subvenționarea unei singure companii, din București”, a subliniat ministrul Cătălin Drulă.

„Rezolvați-o! Dați-o lui Nicușor Dan, că e metroul Bucureștiului”, i-a replicat realizatorul emisiunii Cătălin Striblea. „Sigur, dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției, este o discuție pe care o putem avea”, a răspuns Cătălin Drulă la Europa FM.

 

Cătălin Drulă trimite Corpul de Control la Metrorex: Compania îşi acoperă doar 30% din buget din venituri proprii, dar în schimb au crescut enorm cheltuielile salariale

Ministrul Transporturilor trimite Corpul de Control la Metrorex. Cătălin Drulă spune că pentru 2021 subvenția cerută de Metrorex este de peste 1 miliard de lei, „aproximativ 17% din bugetul Transporturilor”.

În opinia ministrului Transporturilor, s-a ajuns aici pentru că „au crescut enorm cheltuielile salariale” la Metrorex în ultimii ani. Cătălin Drulă spune că din 2016 și până în 2021 cheltuielile cu personalul Metrorex aproape că s-au triplat.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor spune că salariul mediu al angajaților de la Metrorex e de 10 mii de lei lunar. Liderul de sindicat îl contrazice: „Nu e bine informat”

„Situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.
În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei.
O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene).
Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară.
Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale.
În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor.
Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu!
Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră.
Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă”, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Metroul Otopeni. Guvernul pune cruce secțiunii de la Băneasa până la aeroport


loading...
Partenerii noștri