Cătălin Drulă, după votul din Camera Deputaţilor pentru desfiinţarea SIIJ: „PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale”

Camera Deputaţilor a votat luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

21 feb. 2022, 18:32
Cătălin Drulă, după votul din Camera Deputaţilor pentru desfiinţarea SIIJ: „PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale”

Deputaţii au aprobat, luni, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi o abţinere, iar parlamentarii USR au contestat vehement forma legii.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a SIIJ la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi”.

Citeşte şi: Judecătoarea mituită de Cristi Borcea, cu care a avut şi o relaţie amoroasă, a fost eliberată din penitenciar după executarea a 3 ani şi jumătate dintr-o pedeapsă de 7 ani

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe şi de judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale”, mai spune iniţiativa legislativă.

După ce a primit votul în Camera Deputaţilor, proiectul merge la Senat, care este Cameră decizională.

Dan Barna şi Cătălin Drulă, preşedintele intermiar al USR, au anunţat că partidul pe care îl reprezintă a votat împotriva acestui proiect şi au contestat forma acestuia,

„Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. Astăzi de la acest microfon a vorbit fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care le-aţi arătat-o românilor. USR a votat împotrivă”, a afirmat Barna.

„PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaţilor, este un atac frontal la Justiţia din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forţat un vot în Camera Deputaţilor prin care mimează desfiinţarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale. Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Aşa că DNA pierde din atribuţii şi, în acelaşi timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi. Nu au avut răbdare să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia. Pentru că aceşti politicieni ştiu foarte bine că ceea ce au votat este contrar principiilor europene. DNA nu va mai putea ancheta procurori şi judecători pentru fapte de corupţie. Şi nici pe judecătorii Curţii Constituţionale şi pe magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională”, a scris Cătălin Drulă, luni pe Facebook.

Citeşte şi: Proprietarul câinilor care au muşcat un copil de 11 ani pe stradă în Sfântul Gheorghe, reţinut. În loc să-l ducă la spital, l-a luat acasă și i-a dat ceai