Cătălin Drulă exclude refacerea coaliţiei cu PNL: „Peneliştii sunt mai pesedişti decât pesediştii”

Cătălin Drulă a declarat că USR îşi menţine obiectivul de a forma o coaliţie post-electorală, în anul 2024, iar formaţiunea doreşte să dea premierul atunci.

24 ian. 2023, 22:47
Cătălin Drulă exclude refacerea coaliţiei cu PNL: „Peneliştii sunt mai pesedişti decât pesediştii”

Cătălin Drulă a precizat că USR are o bună colaborare parlamentară cu Forţa Dreptei, iar la nivel local cu PMP, însă este prematur să se pronunţe dacă Forţa Dreptei va ajunge în Parlament, în anul 2024 sau dacă va exista o fuziune cu USR. Acesta a exclus o cooperare cu PNL, deoarece „peneliştii sunt mai pesedişti decât pesediştii”.

Cătălin Drulă, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: „Voi lua decizia la momentul potrivit, probabil pe finalul acestui an”

„Eu nu stau cu ochii pe sondaje, mai ales când au mai mult sau mai puţină credibilitate. De altfel, mi-aduc aminte că în 2016 ne spunea PSD în sondaje că nu o să intrăm în Parlament. În 2019 ne spunea că o să luăm 10-12% şi am luat 22%. Ne menţinem acest obiectiv de a forma o eventuală coaliţie post-electorală. Eu cred că vom trece prin asemenea schimbări în următorii 2 ani, în plan politic, încât este foarte prematur să discutăm asta. Absolut va trebui să facem cu cineva coaliţie. Pentru noi important este să facem această coaliţie în poziţie de prim partid, pentru că am văzut ce important este premierul într-o coaliţie. Am văzut, din păcate, în mod neplăcut cu domnul Cîţu în colaborarea din 2021, şi atunci ne propunem să intrăm ca prim partid în acest fel. Şi cu parteneri din scena politică. De exemplu, în Parlament colaborăm cu Forţa Dreptei. Depunem sesizări la CCR sau moţiuni simple. În plan extra-parlamentar avem dialog, spre exemplu, cu PMP. În orice caz vrem să formăm această alternativă pe partea dreaptă a politicii în România pentru 2024 şi eu chiar cred că se poate”, a afirmat Cătălin Drulă, întrebat marţi la TVR Info cum ar putea ajunge USR la guvernare, în contextul în care coaliţia PNL-PSD-UDMR este una destul de închegată.

Chestionat dacă va ajunge Forţa Dreptei în Parlament, în 2024, sau dacă USR ar putea fuziona cu acest partid, Cătălin Drulă a răspuns: „Este prematur”.

„Avem un dialog permanent cu dumnealor şi, aşa cum spuneam, vrem să facem în jurul USR această alternativă de dreapta adevărată. PNL nu mai e un partid de dreapta. Excludem de la această alternativă PNL, pentru că nu mai e un partid de dreapta. PNL este mai pesedist decât PSD. Este greu de crezut pentru noi toţi, aproape cât de greu de crezut a fost că preşedintele Iohannis va da USR afară de la guvernare şi va aduce PSD în locul său. Dar astăzi vedem şi în guvernare că oricâtă lipsă de simpatie şi ne-am făcut o carieră din a lupta cu PSD şi cu mentalităţile pesediste, că a ajuns un termen pesedismul acuzat de noi, peneliştii sunt mai pesedişti decât pesediştii”, a completat liderul USR.

Drulă, întrebat dacă USR va susţine o nouă candidatură a lui Nicuşor Dan la şefia PMB: Pentru 2024 este încă devreme şi este o decizie pe care o iau împreună cu colegii mei din partid

Cătălin Drulă a afirmat că este încă devreme să se pronunţe dacă USR va susţine o nouă candidatură a lui Nicuşor Dan pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei, însă va fi o decizie pe care o va lua împreună cu colegii de partid şi va fi bazată pe performanţă, perspective şi opţiunile reale pentru Bucureşti. „În niciun caz nu lăsăm Bucureştiul pe mână Gabrielei Firea, din nou”, a completat preşedintele USR.

USR, strategie disperată de imagine. Cătălin Drulă îl atacă din nou pe Klaus Iohannis: „Cât de grețos e cinismul!”

„Noi nu am rupt legăturile cu domnul Nicuşor Dan niciodată. De altfel, am fost unul dintre cele două partide. Dumnealui a ajuns primar al Bucureştiului susţinut de USR şi PNL Bucureşti. Este încă devreme pentru acest moment (întrebat dacă l-ar mai susţine o dată – n.r.). Văd şi unele lucruri care nu s-au întâmplat în Bucureşti de 10 sau 15 ani. De exemplu, asanarea finanţelor oraşului. Recent a anunţat că am scăpat, în sfârşit de datorii. Noi facem parte dintr-o coaliţie de guvernare locală la Bucureşti, alături de PNL. Avem încă o colaborare. De asta nu şi-a retras PNL susţinerea pentru domnul Nicuşor Dan”, a declarat Cătălin Drulă, întrebat marţi la TVR Info dacă USR va avea candidat propriu la Primăria Capitalei sau îl va susţine tot pe Nicuşor Dan pentru un al doilea mandat.

El a adăugat că este încă devreme ca USR să ia o decizie acum cu privire la candidatul la PMB, însă în niciun caz nu va lăsa Bucureştiul, din nou, „pe mâna Gabrielei Firea”.

„Pentru 2024 este încă devreme şi este o decizie pe care o iau împreună cu colegii mei din partid, bazată pe performanţă, pe perspective şi pe ce opţiuni reale are Bucureştiului. În niciun caz nu lăsăm Bucureştiul pe mână Gabrielei Firea, din nou”, a conchis liderul USR.