Cătălin Drulă, veste proastă despre metroul spre Otopeni. „Se pune problema dacă această investiţie de 700 de milioane de euro este utilă în această formă”

Ministrul Transporturilor a declarat, miercuri, că se pune problema utilităţii liniei de metrou spre Otopeni, aşa cum a fost ea proiectată, pe motiv că nu face direct legătura cu viitorul terminal al aeroportului "Henri Coandă". Cătălin Drulă a explicat că de la stația Tokyo până la Otopeni, metroul ar străbate zona cu cea mai scăzută densitate a populației din București.

19 mai 2021, 14:26
Cătălin Drulă, veste proastă despre metroul spre Otopeni. „Se pune problema dacă această investiţie de 700 de milioane de euro este utilă în această formă”

Cătălin Drulă a afirmat că există întrebări legat de fezabilitatea magistralei de metrou spre Otopeni. Ministrul Transporturilor a reiterat că bucureştenii au ” mare nevoie de alte linii de metrou”.

„Se pune problema dacă această investiţie de 700 de milioane de euro este utilă în această formă. Bucureștenii au mare nevoie de alte linii de metrou, ca magistrala M5, care traversează de la est la vest Bucureștiul, continuarea de la Gara de Nord spre sud a liniei M4, chiar și de linia M7, acea diagonală din Colentina până în Rahova. Sunt linii necesare, care unesc cartiere cu densitate mare de oameni. Densitatea de la stația Tokyo la Aeroportul Otopeni este cea mai mică din București”, a spus ministrul Transporturilor, conform Digi24.

El a spus din nou că metroul spre Otopeni, așa cum a fost proiectat, nu conectează aeroportul direct și că mai sunt de parcurs 3 kilometri cu autobuzul. În plus, magistrala ar străbate și o zonă cu densitate mică a populației.

„Toate acestea ridică întrebări asupra fezabilității. La liniile de metrou nu costă doar construcția, costă operarea foarte mult. Cea deschisă în Drumul Taberei costă 175 de milioane (de lei, n.r.) pe an, recuperăm 25 de milioane din bilete, deci 150 este subvenție”, a adăugat Drulă.

Citeşte şi: Traian Băsescu îi cere lui Florin Cîţu să mai remanieze un ministru. „E intolerabil. Trebuie să-l urmeze pe Voiculescu” 

De altfel, ministrul Transporturilor a afirmat că „experții Băncii Europene de Investiții ne ajută să investim cu cap”.

Nu este prima oară când Cătălin Drulă pune la îndoială necesitatea liniei de metrou spre Otopeni, în forma sa actuală. În luna februarie, ministrul spunea arăta că metroul ar face până la Gara de Nord 35 de minute, ar avea 14 opriri și nu ar face legătura cu viitorul terminal, în timp ce durata călătoriei cu trenul este de doar 20 de minute.

600 de milioane de euro prin PNRR pentru liniile de metrou din București și Cluj

De asemenea, ministrul Transporturilor a afirmat că în actualele negocieri privind Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzute 300 de milioane de euro pentru metroul din București și alte 300 de milioane pentru metroul din Cluj. Programul ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în iunie.

„În ceea ce privește Clujul, în discuțiile actuale, pentru că nu e finalizat – programul se va depune la sfârșitul acestei luni și vom avea o eventuală aprobare în iunie – sunt prevăzute 300 de milioane (de euro, n.r.) pentru Cluj și 300 de milioane pentru București. 600 în total, din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Ghinea pentru liniile de metrou”, a spus Cătălin Drulă, conform sursei citate.

Citeşte şi: Lucrările pe autostrada de centură A0, date peste cap din cauza eliberării avizelor. Barna: „Nu putem să ne scuzăm că din cauza statului român lucrurile nu pot să meargă mai departe”