Cătălin Predoiu: Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019

Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL, a declarat sâmbătă, la Consiliul Național de Coordonare al PNL, că Partidul Social Democrat a făcut "praf" reputația externă a României.

04 mart. 2017, 12:10
Cătălin Predoiu: Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019

„PSD este și rămâne adversarul nostru numărul unu, pentru că este pericolul numărul unu pentru o societate democratică, stă în calea dorinței cetățenilor de a se desprinde de un mod de guvernare transparent. (…) PSD este partidul care a făcut praf reputația externă a României. Mai ieri l-am văzut pe Dragnea că a sărit ca opărit de grija Europei, nu mai poate să doarmă. Nu înțelege că nu poți să fii în același timp și european, și brazilian”, a spus Predoiu, la Consiliul Național de Coordonare al PNL.

El a susținut că, pentru ca România că devină din nou atractivă, trebuie, între altele, ca statul să respecte cetățeanul, antreprenorii să fie susținuți, trebuie învățământ profesional, eliberarea primarilor de reglementări necorelate.

Cătălin Predoiu a făcut apel la unitate în PNL.

„În ședințele de partid vorbim mai mult despre noi, nu despre cei de acasă. Și trebuie să reparăm acest lucru. Vă chem să practicăm colegialitatea, respectul, unitatea, pentru că drumul partidului către guvernare trece prin unitatea partidului. Viziunea mea e aceea a unui partid unit, dar trebuie dublat de solidaritatea reală dintre membri. Lupta fratricidă trebuie să înceteze. Suntem egali în acest partid”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

De asemenea, el a pledat pentru continuarea parteneriatului PNL cu președintele Klaus Iohannis.

Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Discursul lui Cătălin Predoiu la Consiliul Naţional al PNL

Drumul către unitate este drumul către Guvernare

Dragi colegi,
Reuniunea noastră de astăzi are cu predilecție o agendă internă. Cu toate acestea, aș vrea să mă ocup mai întâi de PSD, pentru că trăim vremuri periculoase.
PSD este și va rămâne adversarul nostru nr.1! Pentru că PSD este pericolul nr.1 pentru România euroatlantică! PSD este pericolul nr.1 pentru democrația liberală autentică, bazată pe libertate individuală, lege și proprietate privată! PSD este pericolul nr.1 pentru capitalismul antreprenorial, pentru civism și pentru integritate în funcții publice! PSD este pericolul nr.1 pentru aspirația unei întregi societăți de a se desprinde de un mod de guvernare netransparent, în disprețul celor care nu-l votează!
Am văzut cu toții sutele de mii de oameni care au protestat nu neapărat împotriva unei legi, cât împotriva unei mentalități disprețuitoare la adresa demnității oamenilor. 
PSD ne tot spune că a câștigat alegeri, dar ceea ce nu spune este că a făcut-o mințind și amăgind poporul. Contractul social dintre PSD și popor este lovit de nulitate pentru vicii de consimțământ. Ei spun că au dreptul legal să guverneze. NU-L CONTESTĂ NIMENI, dar nu mai au dreptul moral să o facă! Minciunile lor încep să iasă la iveală, deja se vede că nu le vor ajunge banii ca să-și onoreze promisiunile. 
PSD e partidul care a deteriorat mai mereu reputația externă a țării și relațiile ei internaționale. Acum o lună au făcut din nou zob această reputație, pe care au reparat-o din fericire sutele de mii de demonstranți. Ieri, a sărit ca opărit dl Dragnea, care a descoperit brusc Europa și nu mai poate dormi de dragul ei. Ce nu înțelege dl Dragnea este că nu poți să fii simultan și european și brazilian!
PSD este partidul care a alungat românii din țară. Sute de mii de oameni au părăsit țara în ultimii ani. Zeci de mii de copii au rămas pe jumătate orfani. Acești români de pretutindeni au trimis în țară 42 miliarde de euro în ultimii 10 ani. Iar PSD continuă să-i țină departe prin politica irespirabilă pe care o practică. 
Ce trebuie făcut pentru ca țara să devină din nou atractivă pentru cetățenii ei? 
În primul rând respectul statului față de cetățean. În plan economic, reindustrializarea urgentă a României, așa cum noi am spus în Programul de Guvernare, un program cinstit. În plan social economic, susținerea antreprenorilor din România, stimularea muncii, a învățământului profesional și refacerea din temelii a sistemului sanitar pe baze private. În plan administrativ, eliberarea primarilor de acele reglementări necorelate privind conflictul de interese care îi fac ținte sigure ”vor nu vor”. Primarul trebuie salarizat la nivel de ministru, pentru că este un ministru al comunității locale. Primarul trebuie asigurat cu un aparat tehnic și juridic care să își asume răspunderea hățișului legislativ. Primarul trebuie lăsat să fie lider al comunității, nu obligat să fie scrib sau notar. Să înlocuim vorba ”semnează ca primarul” cu vorba ”primarul nu semnează, guvernează”!
Supra-reglementarea și sărăcia generează corupție. Statul minimal, reglementările simple, puține și… prosperitatea economică generează legalitate.
Antreprenorii și primarii trebuie să devină vectorii de dezvoltare a comunităților. Ei nu sunt infractori prezumați, ci servanți dedicați ai cetățenilor. 
Noua paradigmă de dezvoltare pentru care trebuie să luptăm are în viziunea mea cinci puncte esențiale:
1. Capitalism antreprenorial bazat pe investiții și creare de locuri de muncă;
2. Un nou statut al administrației locale;
3. Investiții publice în infrastructură;
4. Diplomație economică pentru promovarea intereselor noastre economice;
5. Educație și civism, un popor sănătos prin prevenție și sport, educație a caracterului, spirit de învingător.

Dragi colegi, 
De la fuziunea noastră am avut împreună un succes major, un semi-eșec la locale și un eșec la generale. Dacă am fi mai severi, am spune că am câștigat o dată și am pierdut de două ori. 
De ce am câștigat când am câștigat, de ce am pierdut când am pierdut?
Cunoaștem cu toții explicațiile tehnice, dar să nu ne scape răspunsul esențial: am câștigat când am crezut în noi, când am fost uniți și când am luptat pentru victoria noastră.
Ce este de făcut pentru a ieși din impasul prezent?! Răspunsul esențial este legat de o altă întrebare: ce este un partid? Ce înseamnă un partid?
Este un partid doar suma membrilor, a filialelor, a sediilor, programelor sau posturile în administrație sau locurile din Parlament? Emblemă, nume și Statut? Scaune și etichete? … Nu, toate acestea sunt insuficiente pentru a face dintr-un grup de oameni un partid.
Un partid înseamnă înainte de toate și în ultimul rând credința comună, în forța noastră internă, în valorile noastre și în destinul nostru politic.
Când am crezut în destinul nostru politic, am fost răsplătiți cu victorie! 
Să terminăm cu defetismul politic! Suntem un partid puternic, trebuie doar să înțelegem acest lucru și să ne comportăm din nou ca atare!
De aceea, mesajul meu principal către toți colegii din PNL este să credem în noi, în partid, în destinul istoric al acestuia de a conduce din nou țara întru mai bine!
Avem această obligație, pentru că dincolo de partid este o țară, iar țara are nevoie de un PNL reformat, puternic, integru, vizionar!

Dragi colegi,
Un mare înțelept spunea că ”ești ceea ce practici în fiecare zi”. Un violonist care practică în fiecare zi, va fi într-o bună zi un bun violonist.
Vă chem să practicăm respectul reciproc, solidaritatea, colegialitatea și unitatea dintre noi, care înseamnă unitatea partidului.
Și vă mai chem să practicăm o luptă îndârjită și permanentă cu adversarul nostru politic principal, cu PSD, dar și cu ceilalți competitori.
Credința în forțele noastre și în destinul nostru politic ne va da forța să luptăm cu PSD! 
Drumul către unitatea partidului este drumul către guvernare!

***
Așadar, viziunea mea îmbrățișează un PNL care are la bază principiul unității partidului și solidarității dintre membri! Fiecare acțiune a membrilor și filialelor PNL trebuie circumscrise acestui principiu. Să încetăm orice luptă fratricidă! Competiție, da! Suntem liberali … . Dar luptă între frați, nu! 
Un alt principiu pe care îl am în vedere este cel conform căruia baza partidului nostru sunt primarii noștri și șefii de organizații, iar Statutul nostru trebuie să reflecte acest principiu.
Meritocrația electorală, dar și cea profesională sunt elementele competenței politice! 
Iar democrația internă din partid și respectul statutului îmbracă partidul ca o mantie protectoare în fața oricăror excese. Doctrina, strategiile, alianțele și pozițiile politice trebuie să fie mai pregnant rezultatul consultărilor interne și al cooperării interne, așa cum a fost programul de guvernare pe care l-ați scris în 2015. 
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, un principiu fundamental al PNL este și trebuie să rămână parteneriatul cu Președintele Klaus Iohannis. Societatea are nevoie de Președintele Klaus Iohannis pentru a apăra valorile democratice și a compensa handicapul extern produs de guvernarea PSD. Pe de altă parte, să fim realiști, drumul nostru spre guvernare este legat indisolubil de victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Să ne angajăm pentru un obiectiv maximal: un guvern politic al PNL sau condus de PNL pentru cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis!

Dragi colegi,
Am așteptat acest consiliu care să aprobe regulile alegerilor interne înainte de a-mi începe campania internă, din respect pentru rigoare și reguli interne. Pentru că vreau să mă ridic la înălțimea unui model de Președinte PNL, chiar din prima zi de campanie, chiar dinainte de a începe campania.
Da, tuturor celor care m-au întrebat ori s-au întrebat ce am de gând, le spun cu smerenie și hotărâre două lucruri: voi candida și voi face totul ca să merit onoarea supremă în acest partid. În plus, indiferent cum se va termina competiția, vă asigur că voi rămâne angajat pentru unitatea și victoria partidului! 
Voi veni întotdeauna în fața dumneavoastră în spiritul păcii și al unității dintre noi!
Voi veni întotdeauna în fața dumneavoastră în spiritul luptei și al victoriei în fața PSD și a oricărui competitor al PNL!
Acest partid are resurse interne care puse în mișcare pot spulbera orice adversar! Și o vom face împreună!
Vă mulțumesc!

Citeşte şi: Preşedintele PNL va fi ales pe 17 iunie. Ludovic Orban: Eu sunt în campanie de când m-am înscris în PNL