Cătălin Predoiu: O ordonanţă precum cea anunţată de ministrul Toader încalcă principiul securităţii juridice

O ordonanţă precum cea anunţată deTudorel Toader "încalcă principiul securităţii juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat", a declarat, joi, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.

RomaniaTV.net
02 aug. 2018, 09:02
Cătălin Predoiu: O ordonanţă precum cea anunţată de ministrul Toader încalcă principiul securităţii juridice

„Eu nu judec intenţiile declarate de ministrul Toader, chipurile să repare «nedreptăţile» justiţiei, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanţă precum cea anunţată de Toader încalcă principiul securităţii juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat. În plus, există cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotărâri. De vreme ce condamnaţii nu au apelat la el, înseamnă că nu aveau de ce, această proiectată OUG, ca şi afirmaţiile ministrului, aproape că îi roagă să o facă pe extensia legală oferită. În fine, esenţial, motivaţia acestei ordonanţe arată adevăratul ei scop politic, pentru că nicio instanţă nu a stabilit că protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de altă parte, nimeni nu a stabilit că s-a judecat pe bază de protocoale”, a argumentat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat de Mediafax.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară că îi va propune premierul Viorica Dăncilă adoptarea de către Guvern a unui ordonanţe de urgenţă prin care să fie schimbate condiţiile de revizuire a sentinţelor definitive astfel încât cei care au fost condamnaţi pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător.