Cătălin Tolontan, chemat la DIICOT. Primarul Băluţă îl acuză de şantaj după publicarea unor articole în ziarul pe care-l conduce

Cătălin Tolontan a fost chemat la DIICOT pentru șantaj. Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, s-a adresat autorităţilor deoarece s-a considerat lezat prin articolele publicate de coordonatorul editorial al tabloidului Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

20 mai 2021, 10:06
Cătălin Tolontan, chemat la DIICOT. Primarul Băluţă îl acuză de şantaj după publicarea unor articole în ziarul pe care-l conduce

Alături de Cătălin Tolontan a fost chemat la DIICOT şi jurnalistul Mihai Toma. Ambii sunt audiaţi în calitate de martori, după plângerea formulată de primarul Daniel Băluță.

Primarul sectorului 4 Daniel Băluță s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea și a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ștergerea articolelor despre el, pedepsirea ziariștilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și condamnarea lor penală, către DIICOT.

Primul pas al lui Daniel Băluță fost adresat în decembrie 2020 Judecătoriei Sectorului 2. În ea, politicianul a vizat pe Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) și pe ziariștii Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat „o serie de articole cu caracter defăimător”.

Într-unul dintre articole, a fost publicată fotografia unuia dintre șefii Poliției Locale Sectorului 4, Antonio Goleac, aflat la piscina casei lui Robert Nica, un lider interlop din Clanul Sportivilor.

Citeşte şi: Cătălin Tolontan: „M-aş fi îmbrăcat într-o rochie şi m-aş fi dus acolo în numele Vioricăi Dăncilă”

Cătălin Tolontan, chemat la DIICOT. Reacţia jurnalistului despre acuzaţiile de şantaj

„După tribunal și Consiliul pentru Combaterea Discriminării, primarul Băluță i-a reclamat pe ziariștii de investigație și la DIICOT. Răspunsul nostru Primarul sectorului 4 Daniel Băluță s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea și a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ștergerea articolelor despre el, pedepsirea ziariștilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și condamnarea lor penală, către DIICOT.

Prima acțiune a primarului Daniel Băluță fost adresată în decembrie 2020 Judecătoriei Sectorului 2. În ea, politicianul a vizat pe Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) și pe ziariștii Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat ”o serie de articole cu caracter defăimător””, a scris Cătălin Tolontan, pe pagina sa de Facebook.

Cătălin Tolontan, înainte de a intra la audieri la DIICOT

„Primarul PSD se referă în plângerea sa la articolele din Libertatea despre administrarea treburilor publice și despre legăturile dintre administrația pe care o conduce, poliția locală și Clanul Sportivilor.

”Din analiza articolelor rezultă o acțiune concentrată împotriva reclamantului, care a depășit cu mult dreptul la informare și libertatea de exprimare”, scrie în plângerea lui Daniel Băluță împotriva jurnaliștilor, depusă la Judecătoria Sectorului 2.

Spre deosebire de Gabriela Firea, care deseori a folosit banii primăriei când a dat în judecată presa, Daniel Băluță a plătit asistența juridică la acest dosar din banii săi. Procesul este în derulare.

Apoi s-a plâns la CNCD că e discriminat ca primar

În a doua plângere, înaintată către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), politicianul Băluță s-a considerat discriminat ”în calitate de primar”. El consideră că jurnaliștii l-au tratat diferit pentru că e primar.

Surse din Primărie: ”La DIICOT a reclamat că jurnaliștii s-au organizat împotriva lui”

Cea mai recentă acțiune a primarului Daniel Băluță este cea către DIICOT. Surse din primăria Sectorului 4 au relatat că ”el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnaliști, de la mai multe publicații. pe ideea că aceștia s-au organizat împotriva lui și că se simte presat și șantajat”. Nu cunoaștem încă, cu certitudine, despre ce alte publicații e vorba. Din partea Libertății, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariștii Mihai Toma și Cătălin Tolontan.

Răspunsul ziarului

Daniel Băluță a lansat aceste acțiuni ca primar împotriva unor jurnaliști. El vrea să transforme totul într-un meci virtual de box. Dar, așa cum spunea deunăzi într-un interviu pentru Libertatea un ziarist american de investigație, laureat al premiului Pulitzer, genul acesta de luptă propusă de politicieni ”este un lucru rău și e foarte uşor să devenim şi noi parte din asta: el ne dă un pumn, îl lovim şi noi, metaforic vorbind”.

De fapt, treaba presei este ”El ne dă un pumn, OK, noi revenim cu fapte”.

Ca și în alte zeci de situații din ultimele decenii de jurnalism investigativ, în care au existat acțiuni la tribunal sau plângeri penale, avem încredere în justiție”, a mai precizat jurnalistul.

Citeşte şi: Florin Cîţu atacă PSD înainte de întâlnirea cu Marcel Ciolacu despre PNRR. „Astăzi distrug cu date fake news-ul apărut în ultimele zile”