Cătălin Tolontan: Relaţia presă – publicitate merge doar în cazul în care necondiționarea este reciproc respectată

Jurnalistul Cătălin Tolontan a explicat pe blog-ul său de ce publicaţia Gazeta Sporturilor, pe care o conduce, a acceptat o reclamă în care un articol ce-i aparţine a fost numit o "mizerie", arătând că relaţia presă - publicitate "merge doar în cazul în care necondiționarea este reciproc respectată". Jurnalistul subliniază, totodată, că nu este normal ca anumite companii de publicitate să retragă reclama de la instituţii media al căror conţinut editorial li se pare neconvenabil.

RomaniaTV.net
21 apr. 2017, 17:33
Cătălin Tolontan: Relaţia presă – publicitate merge doar în cazul în care necondiționarea este reciproc respectată

„De ce am acceptat reclama la Savana în care un articol al nostru este numit „o mizerie”? Pentru că am gândit altfel decât clienții care au scos publicitatea de pe televiziuni! În lumea civilizată nu există condiționare între publicitate și conținutul editorial și acest lucru se aplică și când convine oricăreia din părți, și când nu convine!”, scrie Cătălin Tolontan pe blog.

Întrebându-se dacă „e normal ca marii clienți de publicitate să continue să nu intre pe canalele TV care au o altă opinie și care difuzează lucruri care nu le plac”, Cătălin Tolontan povesteşte că i s-a cerut acordul pentru ca articolul legat de mamuţii radioactivi de la Muzeul de Geologie din Bucureşti să fie folosit într-o campanie publicitară împotriva ştirilor false. Deşi a apreciat că respectiva anchetă nu a fost „fake news”, ci o eroare jurnalistică, Tolontan argumentează că atât publicitarii, cât şi jurnaliştii au dreptul să se exprime liberi.

„Noi, la Gazetă, nu facem nicio legătură între conținutul editorial și publicitate. Acest lucru, după toată tradiția presei democratice, este valabil și invers! Cu alte cuvinte, ceea ce ați făcut voi, clienții de publicitate, când ați ieșit de pe anumite televiziuni pentru că nu vă convine conținutul lor este la fel de greșit ca și cum acum, când uite că s-au schimbat rolurile, noi am refuza să inserăm publicitatea voastră presupunând că ne-am simți atacați! Sute de ani, presa și publicitatea au fost despărțite după principiul separării dintre stat și biserică. Aceasta e și parabola folosită în publicitatea și în media Occidentală când analizează relația dintre content și advertising. Au funcționat în echilibru, în libertate, în folosul cititorilor. Sistemul merge doar în cazul în care necondiționarea este reciproc respectată!”, scrie Tolontan.

Totodată, Cătălin Tolontan arată că acceptarea publicării reclamei care ironizează chiar Gazeta Sporturilor nu are o miză financiară foarte mare, dar că este prilejul perfect pentru a aduce în discuţie dublul standard care funcţionează în relaţia agenţii de publicitate – mass-media. „E normal ca marii clienți de publicitate să iasă de pe televiziunile România TV și Antena 3 pentru că nu le place ce e pe post? De fapt, pentru că televiziunile gândesc altfel decât oameni din agențiile de publicitate sau de la client? Pe noi, ce dei la gsp, ne despart enorm de multe de România TV sau de Antena 3. Eu unul apar la Antena 3 cel mult o dată pe an și numai în emisiuni unde ne contrazicem din prima și până în ultima secundă. Dar asta nu are nicio legătură. Ce li se întâmplă acum e anormal”, consideră Cătălin Tolontan.