Catalogul clasic, înlocuit de o tabletă. Părinţii au acces non-stop la notele elevilor

Cataloagele, spaima tuturor elevilor, ar putea deveni amintire. Dacă la prima vedere pare o veste bună pentru elevi, nu este deloc aşa. Cataloagele nu dispar de tot, ele au fost înlocuite de unele electronice, la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală. Avantajele implementării unui astfel de sistem sunt de toate părţile, însă cei mai câştigaţi sunt părinţii, care îşi pot monitoriza, în orice moment, copiii.

21 mart. 2012, 11:27
Catalogul clasic, înlocuit de o tabletă. Părinţii au acces non-stop la notele elevilor

Catalogul electronic este un proiect nou în România. Ideea de a înlocui cataloagele clasice cu cele electronice a aparţinut celor la de Colegiul „Tudor Vianu” din Capitală, iar softul aplicaţiei a fost realizat chiar de către elevii acestei şcoli.

Cu ajutorul părinţilor s-au adunat bani pentru 16 tablete, iar în urma unei colaborări cu Samsung Electronics România, şcoala a primit 25 de tablete. În urma acestei iniţiative, Colegiul dispune acum de 41 de tablete aflate permanent în custodia profesorilor.

Prin intermediul tabletelor, profesorii pot trece notele, absențele și alte mențiuni detaliate cu privire la elevi şi activitatea lor în sala de clasă, în timp ce părinții pot accesa toate aceste informații în timp real, de la orice computer conectat la Internet.

„Este prima iniţiativă de acest gen din țara noastră și ne bucurăm că Samsung este partener în cadrul unui proiect menit să ofere un impuls modernizării educației în România. Mai mult, tabletele oferă, atât profesorilor, cât şi părinţilor, posibilitatea de acces instant la situaţia şcolară a elevilor, eficientizând procesul de control şi îndrumare. Astfel, sperăm ca acest proiect să devină un exemplu şi pentru alte şcoli şi licee din România”, a declarat Sorin Manea, managerul diviziei Telecom din cadrul Samsung Electronics România.

„Tableta, devenită catalog virtual, completează catalogul clasic într-un mod care va aduce cu siguranţă beneficii tuturor celor implicaţi în procesul de educaţiei al copiilor noştri, reușind în acest fel ca triumviratul școala – elevi – părinți să capete o dimensiune reala”, a precizat Severius Moldoveanu, directorul Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”.

Cu ajutorul tabletelor, profesorii pot accesa un sistem informatic în care pot stoca, pe lângă note și absențe, şi informații detaliate, precum întârzierile elevului la ora de curs sau temele nefăcute. Pe lângă funcția de catalog, tabletele servesc și drept suport pentru cursuri, oferind posibilitatea conectării la un proiector sau la boxe pentru a difuza conținut multimedia.

„Tabletele sunt o modalitate mult mai flexibilă de a aduce material didactic la orele de curs. În loc să poarte cu sine o hartă de dimensiuni mari, cu o greutate considerabilă, profesorul trebuie doar să aibă la îndemână catalogul virtual, pe care poate încărca hărți digitale de înaltă rezoluție, ce pot fi afișate cu ușurință, prin intermediul unui proiector compact”, a completat Severius Moldoveanu.

Un beneficiu important al acestei aplicaţii este că numărul absenţelor a scăzut aproape la jumătate într-un an. „Dacă la sfârştiul semestrului I din anul şcolar 2010-2011 erau 12.200 de absenţe, la finalul semestrului I din anul şcolar 2011-2012, numărul lor a scăzut la 6.700”, a precizat directorul Colegiului.

Pentru a accesa informațiile despre situația școlară a copiilor, părinții trebuie doar să acceseze un cont personal, la care au acces non-stop, de pe orice computer. Conform datelor disponibile în acest moment, sistemul este accesat, în medie, de trei ori pe săptămână, de către 75% dintre părinți.