Caţavencii: Republica Moldova, de Platon

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce este Basarabia, o serie de graffiti-uri omniprezente, unitare din punct de vedere grafic, oferă o variantă de răspuns: Basarabia e România. Băieţii care au umplut zidurile vizibile cu mesajul ăsta au organizat duminică un marş pentru unirea cu ţara vecină, scrie Caţavencii.ro. Deşi, dacă te uiţi pe Facebook, la evenimentul ăsta a fost invitat cam jumătate de Internet, au participat până la urmă maximum 3.000 de oameni.

RomaniaTV.net
24 oct. 2012, 11:16
Caţavencii: Republica Moldova, de Platon

Potrivit organizatorilor, cam 100 au venit din Republica Moldova, 150 din ţară, iar restul de pe tot întinsul Capitalei, inclusiv din îndepărtatele provincii româneşti Balta Albă, Drumul Taberei şi Berceni. Vizual, a părut a replică dată lui Radu Mazăre.

Procesiunea era condusă de cinci muzicanţi care, dacă nu erau membrii ansamblului Liviu Vasilică (şi nu erau), sigur le-au furat acestora hainele de răzeşi din secolul XV. În jurul convoiului, câţiva hipsteri basarabeni cu ii şi DLSR-uri pozau mulţimea care înainta încet pe Calea Victoriei, strigând „Unirea face Puterea“ sau alte scandări menite să bage frica în ruşi.

Citește și: Anunț șocant al guvernului: “BOR va fi privatizată până la Crăciun

Participanţii mai puţin fantezişti purtau pelerine roşii, galbene sau albastre, menţinându-şi locul în dispozitiv pentru a nu alcătui pe urmă un alt steag, al unei ţări cu care nu vrem să ne unim sau cu care nu vrem să se unească Republica Moldova.

Citește și: PPE a şterpelit „Mai multă Europă“ decât putea duce

Unul dintre cele mai pitoreşti personaje era un bătrân nebun îmbrăcat într-o miţoasă de cioban. Nu striga sloganuri unioniste, ci îi acuza că au furat bogăţiile ţării pe toţi aceia care erau suficient de drăguţi sau de curioşi încât să stabilească un contact vizual cu el. Ultima oară când l-am văzut, o reporteriţă de la Digi 24 îl agăţase pe Calea Victoriei ca să-i ia câteva declaraţii. Cu ocazia asta, le transmit tuturor celor care se uită la reportajul respectiv de pe Digi să nu privescă direct în televizor, deoarece bătrânul ne­bun îmbrăcat în miţoasă le va spune pe un ton fanatic că au devalizat bogăţiile ţării.

Convoiul a pornit de la Piaţa Victoriei, flancat de jandarmi şi însoţit regulamentar de maşini de poliţie. O Dacia Solenza albastră cu geamuri fumurii şi plină de securişti oprea din loc în loc, probabil pentru a se asigura că ultraşii, studenţii şi elevele de liceu care participau la marş nu se abat de la traseu ca să meargă peste vameşii de la Albiţa şi Sculeni cu scopul de a desfiinţa graniţa. La volan, un securist îmbrăcat lejer, cu o bluză de trening, părea că tocmai s-a întors dintr-o operaţiune secretă de cules informaţii de la gospodarii care bat covoare în faţa blocului.

Citeşte articolul complet pe Caţavencii.ro.