Câte calorii are o felie de pâine în funcţie de sortiment

Atunci cand incepem sa fim preocupati de sanatate si de silueta, suntem pusi fata in fata cu numeroasele optiuni de paine existente pe piata, din care nu stim ce sa alegem. Noi te ajutam in aceasta privinta si iti spunem cate calorii are o felie de paine in functie de sortiment, dar si care sunt nutrimentele care se gasesc in fiecare tip de paine!

22 apr. 2014, 13:19
Câte calorii are o felie de pâine în funcţie de sortiment

Cate calorii are painea alba

Caloriile dintr-o felie de paine alba pot fi cu usurinta trecute cu vederea la o masa, fara a-ti pune in pericol silueta. Insa daca nu te opresti doar la una, atunci ar putea fi o problema. Painea feliata standard, care se gaseste in magazine, are 80 calorii pe felie, cu un continut total de 14 grame de carbohidrati. Din acestia rezulta 58 de calorii, adica 74% din aportul energetic total. Spre deosebire de alte tipuri de paine, cea alba contine doar 0.8 grame de fibre per felie, ceea ce o face sa fie mai putin apreciata de nutritionisti si de persoanele care sunt preocupate de silueta. In ceea ce priveste grasimea si proteinele, intr-o felie de paine alba din comert nu gasesti mai mult de 1 gram de grasime si 2.7 grame de proteine.

Vestea buna este ca faina alba folosita in prepararea acestei paini este adesea fortifiata cu minerale si vitamine, inclusiv fier. Atentie, insa, la continutul ridicat de sodiu: 147 miligrame, adica 10% din doza zilnica recomandata.

Cate calorii are painea neagra

Painea neagra inlocuieste adesea painea alba in diete, deoarece are mai multi nutrienti. O felie de paine neagra are 65 de calorii, cu un continut de carbohidrati de 12 grame, 2.26 grame de proteine si 0.81 grame de grasimi. In plus, painea neagra are mai multe fibre decat cea alba (1.7 g), motiv pentru care este preferata in regimuri. O felie de paine neagra contine si potasiu (54 mg), calciu (2%) si fier (4%).

Cate calorii are painea prajita

Caloriile dintr-o felie de paine prajita depind doar de tipul de paine folosita. Astfel, o felie de paine alba, prajita, va avea aceeasi valoare nutritionala ca una neprajita. Atunci cand prajesti painea, nu se schimba cu nimic aportul caloric al acesteia. Problema apare atunci cand ungi painea cu unt. In acest caz, la caloriile feliei de paine de adauga cele ale untului. O portie de 10 grame de unt are 74 calorii, iar o lingura de unt are 102 calorii, ceea ce inseamna un adaos substantial, daca esti la dieta. Cand vrei sa slabesti, foloseste cat mai putin unt si inlocuieste-l cand gatesti cu uleiul de masline, de exemplu.

Cate calorii are painea integrala

Painea integrala este o alta optiune populara printre cei care tin diete, fiind considerata mai sanatoasa decat alte tipuri de paine. O felie mica, de 26 de grame, contine 70 de calorii, iar o felie mare, de 41 de grame, contine 109 calorii. 65% din aportul energetic al painii integrale este provenit din carbohidrati. Continutul de proteine este mai ridicat decat in cazul painii albe sau al celei negre: 3.47 grame, adica 20% din aportul caloric. Cel mai important aspect, insa, este continutul ridicat de fibre. In vreme ce in painea alba doar 4% din calorii provin din fibre, in painea integrala procentul este mult mai mare: 11%.

Citeşte mai mult pe eva.ro