Câte centrale atomice a vrut să construiască Ceauşescu și ce s-a ales de plan

România are o singură centrală nucleară şi ea terminată doar pe jumătate, deşi planurile iniţiale erau pentru patru. O a doua centrală este doar la nivel de discuţie, deşi strategia energetică o prevede funcţională în următorii 20 de ani.

30 nov. 2011, 11:16
Câte centrale atomice a vrut să construiască Ceauşescu și ce s-a ales de plan

Ceauşescu plănuia, încă din anii ’80, ca România să devină o putere energetică nucleară, ambiţiile lui fiind să construim 3-4 centrale dispuse în zone strategice din ţară. Cea mai mare parte a reactoarelor ar fi urmat să foloseasca tehnologia canadiană CANDU, dar una dintre centrale era prevăzută să funcţioneze cu reactoare ruseşti.

După 30 de ani, avem construită doar o centrală, însă şi aceasta funcţionează abia la jumătatea capacităţii la care fusese proiectată (2 reactoare din cinci). Construcţia unei a doua atomocentrale, pusă pe tapet de ultimii trei miniştri ai Economiei, este doar la nivel de discuţie deşi, verbal, s-au avansat anumite amplasamente unde s-ar putea ridica o centrală, undeva la nivelul anului 2030, scrie MONEY.RO.

Era vorba să avem vreo 3-4 centrale nucleare cu 12 reactoare Candu şi 3 reactoare ruseşti VVER. Cele Candu urmau să fie amplasate în Dobrogea(Cernavodă), Valea Oltului, Valea Someşului ori a Mureşului iar cea rusească anvelopată trebuia să fie de 1.000 de MW şi urma să fie construită undeva pe la Bicaz, lângă Piatra Neamţ. Discuţiile erau pe undeva prin 1982 dar, după aceea, s-a adoptat Candu doar pentru Cernavodă, celelalt au rămas în aer”, a declarat Teodor Chirica, fost director Nuclearelectrica, în prezent membru în Consiliul executiv al FORATOM, pentru money.ro. Potrivit acestuia, există mai multe studii de amplasament privind o nouă centrală nucleară însă proiecte concrete nu.

Specialiştii i-au prezentat lui Ceauşescu mai mult de 100 de locaţii de centrale nucleare care s-au redus, sistematic, până la 10. Printre altele, zona Brăila-Galaţi, Făgăraş, în centrul ţării, ori pe cursul unuia dintre râurile din Ardeal. În mare, vechile studii au fost scoase la lumină în încercarea de a construi o nouă centrală nucleară la o dată incertă. „Ardeal, centrul ţării, astea ar fi”, spune Tudor Şerban, consilierul ministrului Economiei, Ion Ariton. Cele mai avansate planuri erau pentru Bicaz şi pentru oraşul Victoria, lângă Braşov.

Un critic înverşunat al abandonării programului nuclear civil al României este Jean Constantinescu, un veteran al pieţei de energie care a lucrat în mai multe companii de stat şi a fost chiar şi şeful reglementatorului din domeniu, ANRE. Acesta consideră că ultimii 7 ani au fost total pierduţi pentru energia românească, inclusiv pentru cea atomică.

Citeşte mai mult despre visul nuclear al lui Ceauşescu pe MONEY.RO