Câte diplome adună Parlamentul. TOPUL universităţilor private reprezentate în Legislativ

De la deputaţi cu studii urmate doar în străinătate, la senatori care nu au trecut prin facultate, Parlamentul arată ca un mozaic din punctul de vedere educaţional. Cei mai mulţi membri ai legislativului au fost şcoliţi în învăţământul superior de stat, în condiţiile în care doar 15% dintre parlamentari au optat pentru universităţile private. Printre aceştia se numără miniştrii Relu Fenechiu şi Doina Pană, precum şi foştii miniştri Elena Udrea, Claudia Boghicevici, Valerian Vreme, Traian Igaş şi Ovidiu Silaghi.

RomaniaTV.net
03 iun. 2013, 07:58

Din totalul celor 582 de parlamentari, aproape 80% au urmat învăţământul superior de stat, 15% au apelat şi la universităţile particulare şi 13% şi-au completat studiile prin intermediul diverselor programe de master sau cursuri postuniversitare în străinătate. Şase membri ai Legislativului, adică un procent din numărul total al parlamentarilor au fost aleşi de electorat în ciuda faptului că nu au obţinut diploma de licenţă.

Pe baza CV-urilor completate de către deputaţi şi senatori, ROMÂNIATV.NET a întocmit topul universităţilor private în funcţie de numărul de diplome acordate parlamentarilor pe care i-au şcolit.

CITEŞTE ŞI: Clubul politicienilor-studenţi recomandaţi de partide. Cine a trimis-o pe Udrea la studii în Apărare

Per total, 85 de parlamentari au urmat fie licenţa, fie masteratul la privat, totalizând 96 de programe de studii la învăţământul particular în 23 de universităţi. Cele mai frecventate instituţii de învăţământ particulare sunt: Universitatea Ecologică, Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea „Nicolae Titulescu”.

1. Universitatea Ecologică (14)

2. Universitatea „Vasile Goldiş” (13)

3. Universitatea „Nicolae Titulescu” (11)

4. Universitatea „Bioterra” (8)

5. Universitatea „Spiru Haret” (7)

6. Universitatea „Hyperion” (6)

    Universitatea Petre Andrei (6)

7. Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” (5)

8. Universitatea „Titu Maiorescu” (4)

    Universitatea Româno-Americană (4)

9. Universitatea „Danubius” (2)

    Universitatea „Constantin Brâncoveanu” (2)

    Universitatea „George Bacovia” (2)

    Universitatea „Gheorghe Zane” (2)

    Universitatea Banatului (2)

10. Universitatea „Drăgan” (1)

      Universitatea „Sapienţia” (1)

      Universitatea „George Bariţiu” (1)

      Universitatea „Avram Iancu” (1)

      Universitatea „Athenaeum” (1)

      Universitatea „Agora” (1)

      Universitatea „Bogdan Vodă” (1)

      Universitatea „Mihail Kogălniceanu” (1)

Cine sunt parlamentarii şcoliţi exclusiv în străinătate

Există însă şi parlamentari care şi-au completat studiile urmate în universităţile autohtone cu pregătirea oferită de universităţile străine. Ce-i drept, majoritatea celor 30 de deputaţi şi senatori care au frecventat facultăţile din Occident s-a înscris la programe de studiu de scurtă durată, cursuri postuniversitare şi masterate oferite de universităţi care nu se află pe poziţii de vârf ale topurilor mondiale.

Excepţie face Theodor Palologu care şi-a făcut toate studiile în Franţa. Deputatul democrat-liberal a studiat filosofia (licenţa şi masteratul) la Sorbona, apoi a urmat Ecole Normale Superieure şi studiile doctorale la Centre Raymond Aron, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.

Alţi doi parlamentari nu au trecut pragul universităţilor româneşti. Deputaţii UDMR Gabor Kereskenyi şi Marko Attila au studiat doar în Ungaria. Primul a urmat atât licenţa, cât şi masteratul la Universitatea din Debrecen, în timp ce al doilea a fost şcolit atât în studiile de licenţă, cât şi în cele masterale la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta.

La aceştia se adaugă senatorul PSD Damian Drăgici, care are drept studii superioare cursurile urmate la Berklee College of Music din Boston.

Parlamentarii fără facultate: de la învăţătoarea-grevistă, la instructorul-auto

În rândurile celor trimişi în Parlament să reprezinte electoratul se regăsesc şi şase senatori şi deputaţi care nu au studii superioare.

Cap de afiş este Cristiana Anghel, învăţătoarea-grevistă aleasă senator în Dolj, pe listele USL. Deşi, în CV-ul publicat pe site-ul Senatului figurază la capitolul diplome „Facultatea de Drept”, Cristiana Anghel nu şi-a susţinut încă licenţa în ştiinţe juridice, având studiile suspendate. Practic, senatoarea PC a trecut prin două transferuri între universităţi înainte de a renunţa să-şi ducă la final studiile în Drept.

Alţi parlamentari sunt însă în plin elan studenţesc. Deputatul social-democrat Dan Ciocan are ca ultimă instituţie de învăţământ absolvită Şcoala de Subofiţeri de Poliţie, a cărei diplomă a obţinut-o în 1985. Cu toate acestea, pesedistul în vârstă de 53 de ani s-a înscris la facultate în anul 2010, actualmente fiind student în Agronomie la Craiova.

Un alt parlamentar- student este liberalul Verginel Gireadă. Absolvent al şcolii profesionale, deputatul şi-a obţinut diploma de bacalaureat la 42 de ani, ocazie cu care s-a înscris şi la facultate. Din anul 2010, Gireadă este student în Administraţie şi Ştiinţe Politice la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi.

Există însă şi cazuri de deputaţi care nu au ţinut neapărat să-şi completez CV-ul cu diplome. Pedelistul Costică Canacheu şi-a încheiat socotelile cu şcoala o dată cu absolvirea Liceului Industrial Electroenergetic din Bucureşti.

Un caz similar este reprezentat de către Ion Iovescu, senatorul PPDD care are drept calificare de bază meseria de instructor auto, în timp ce colegul acestuia de partid, deputatul Dumitru Bujor, şi-a trecut în CV la capitolul studii un brevet în turism.