Câte tipuri de chipsuri există și care sunt cele mai neprietenoase cu silueta. Mihaela Bilic explică pe care ar trebui să le evităm

Chipsurile, indiferent de ce au ele în compoziție, au foarte multe calorii și e de preferat să nu fie consumate prea des și nu în cantitate mare. Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai dăunătoare tipuri de chipsuri dintre cele existente în comerț.

20 mai 2022, 14:02
Câte tipuri de chipsuri există și care sunt cele mai neprietenoase cu silueta. Mihaela Bilic explică pe care ar trebui să le evităm

Există mai multe tipuri de chipsuri. Cele pe bază de cartofi, care au cele mai multe calorii, cele pe bază de mămăligă (nachos), chipsurile pe bază de pâine și cele din legume.

„Chipsurile merită o anchetă pe etichetă. Mai întâi să ne lămurim ce fel de chipsuri există. Chipsuri pe bază de cartof, adică felii de cartofi rumenite în ulei. Chipsuri pe bază de mămăligă, așa-numitele nachos. Și chipsuri pe bază de pâine – felii de pâine rumenite și ele în ulei.

La capitolul calorii e grav tare. Nu e de vină cartoful sau pâinea. E de vină uleiul. Chipsurile presupun prăjire în ulei. Vorbim despre 500 de calorii în medie pe suta de grame și grăsime din belșug”, și-a început Mihaela Bilic clipul video de pe Youtube.

Variantele de chipsuri și câte calorii are fiecare:

  • Chipsurile pe bază de cartofi – 537 de calorii și 35 de grame de grăsime.
  • Nachos – 503 calorii, 26 de grame de grăsime.
  • Chipsurile pe bază de pâine – 451 de calorii, 15 grame de grăsime.
  • Chipsuri din legume – 532 de calorii și 31,3 grame de grăsime.

Citește și Evitați aceste produse care afectează imunitatea! Mihaela Bilic, totul despre combinațiile alimentare care ne pot distruge sănătatea

Mihaela Bilic a explicat că motivul pentru care au atât de multe calorii nu sunt cartofii, pâinea sau legumele din care sunt făcute, ci inamicul numărul 1 al siluetei noastre, uleiul.

„Bineînțeles că există și variante puțin mai dietetice. Avem chipsurile cu 30% mai puțină grăsime. Face diferența. De la 535 la 477 avem grăsime mai puțină.

Eixstă și chipsuri rumenite în cuptor. Au 443 de calorii. Față de 535. Și grăsimea e redusă la jumătate.

La capitolul gătit la cuptor să nu vă păcăliți. Pentru că un fel de pâinică făcută și ea la cuptor are 437 de calorii și 13 grame de grăsime. Dacă arată așa crocant și uscat nu înseamnă că are puține calorii.

E adevărat, a apărut un sortiment nou. Avem niște dischete de orez, sunt și ele sub formă de chips. Numărul de calorii e tot peste 400. Ce avem aici avantaj? Faptul că orezul este expandat. Această punguță are doar 50 de grame, spre deosebire de o pungă de chipsuri normale care ajunge la 100 de grame. Deci volumul pare la fel, dar aici avem mult aer, e posibil să mâncăm mai puțin. Porția corectă la chipsuri e de 30 de grame. Într-o pungă clasică avem trei porții. Cantitatea face diferență, acesta e adevărul.

Am lăsat la urmă surpriza, care nu e una tocmai plăcută. Cine se lasă păcălit crezând că chipsurile de legume sunt o variantă mai sănătoasă și dietetică, ei bine, nu. Au 532 de calorii și 31,3 grame de grăsime. Degeaba sunt legume dacă sunt îmbibate în ulei”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic.

Citește și Nu mai aruncați iaurtul după ce expiră! Mihaela Bilic explică cât timp mai poate fi consumat