Catedrala Notre Dame va fi redeschisă pentru vizitatori. Ce include proiectul de 865 de milioane de dolari

Catedrala Notre Dame ar putea să fie redeschisă până la finalul anului 2024. Lucrările ar fi trebuit să se desfășoare cu mai mare rapiditate, însă au fost întâmpinate mai multe obstacole.

09 mart. 2023, 12:57
Catedrala Notre Dame va fi redeschisă pentru vizitatori. Ce include proiectul de 865 de milioane de dolari

După mai bine de cinci ani de la tragicul eveniment, când turla și acoperișiul catedralei Notre Dame s-au prăbușit în flăcări, va avea loc mult așteptata redeschidere, scrie News.ro.

În aprilie 2019 a fost lansat proiectul de reconstrucție, care se ridică la o valoare de 865 de milioane de dolari. Lucrările au progresat destul de greu, în principal din cauza carantinei de COVID-19,dar si din cauza unor descoperiri arheologice de sub fundația bisericii și a unui plan de modernizare care a stârnit extrem de multe controverse, scrie artnews.com.

Citește și: Istoria, refăcută cu sunetul dălţii pe piatră şi al toporului în lemn. Catedrala Notre Dame este reconstruită cu tehnici medievale FOTO şi VIDEO

„Supervizarea restaurării este încredinţată arhitectului Philippe Villeneuve”, a declarat Biroul de Turism din Paris într-un comunicat, explicând că „principiul general este de a reconstrui catedrala în mod identic, inclusiv turla”.

Lucrările de reconstrucție au început mai serios anul trecut, după doi ani de săpături în interiorul structurii istorice pentru a se asigura că aceasta era suficient de stabilă pentru ca artizanii să-şi înceapă munca. Inițial, președintele Emmanuel Macron își dorea să înlocuiască emblematica turlă, însă a renunțat la această idee, iar acum aceasta va  fi reconstruită conform designului arhitectului Eugene Viollet-le-Duc.

Cum va arăta Notre Dame?

Noul interior al catedralei ar putea include opere de artă din secolele XX și XXI, care să fie expuse lângă lucrările vechilor maeștri, care se află deja în colecția catedralei. De asemenea, conform propunerii ar mai putea include un tabernacul reamenajat pentru a permite mai mult spaţiu vizitatorilor.

Guvernul francez plănuia iniţial să redeschidă catedrala în vara anului 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară din acel an. În schimb, turiştii care vin la Paris pentru eveniment pot vizita expoziţia recent deschisă „Notre-Dame de Paris: în inima şantierului”, într-o galerie subterană de lângă catedrală.

„Revenirea turlei pe cerul Parisului va fi, după părerea mea, simbolul pentru câştigarea bătăliei de la Notre Dame”, a declarat Jean-Louis Georgelin, generalul din armată care supraveghează proiectul de restaurare, pentru Associated Press.

Citește și: Miracolul care a şocat Italia: statuia Fecioarei Maria plânge cu lacrimi de sânge în aceeaşi zi a fiecărei luni