Istoria, refăcută cu sunetul dălţii pe piatră şi al toporului în lemn. Catedrala Notre Dame este reconstruită cu tehnici medievale FOTO şi VIDEO

După ce incendiul din aprilie 2019 a doborât turnul emblematic și a distrus acoperișul Catedralei Notre Dame din Paris, au avut loc dezbateri aprinse despre dacă reconstrucția ar trebui să folosească designul original al bisericii sau să folosească un design și o tehnică mai modernă. S-a ajuns până acolo într-atât unele idei futuriste să propună o piscină pe acoperiș și o seră în vârful catedralei vechi de 850 de ani.
Daniel Spătaru
22 aug. 2022, 11:30
Istoria, refăcută cu sunetul dălţii pe piatră şi al toporului în lemn. Catedrala Notre Dame este reconstruită cu tehnici medievale FOTO şi VIDEO

Senatul francez a adoptat un proiect de lege prin care se impune ca Notre Dame să fie reconstruită așa cum era înainte de incendiu, cu cherestea și tehnici de tâmplărie medievală, care au fost evidențiate deja în demonstrații publice în piața catedralei. „Demonstrează… în primul rând că am făcut alegerea corectă în a reconstrui identic tâmplăria, din stejar crescut în Franța”, spune generalul Jean-Louis Georgelin, cel care conduce eforturile de reconstrucție.

Acum, fotografii și videoclipuri noi incredibile de la National Geographic dezvăluie materialele, metodele medievale și mașinile moderne folosite pentru a-i reda emblematicei catedrale splendoarea de odinioară. Progresul inițial a fost blocat de pandemie şi a durat mai bine de doi ani pentru a curăța suprafețele de reziduuri toxice, precum plumbul topit, și pentru a îndepărta lemnul ars și alte resturi, folosindu-se în aceste munci roboți acționați de la distanță. Structura a fost stabilizată și restaurarea efectivă a catedralei a început în septembrie 2021.

Structura de stejar şi şarpantele acoperişului vor fi complet restaurate. Dulgherii din SUA și Franța folosesc tehnici și unelte medievale de încadrare, tăind fiecare grindă dintr-un singur buștean de stejar, provenit din copaci vechi de secole din pădurea seculară Bercé și din alte părți ale Franței. Turla, care a fost instalată la sfârșitul anilor 1800, va fi construită conform specificațiilor iniţiale ale arhitectului Eugene Viollet-le-Duc și va avea o înălţime de 90 de metri. Atât acoperișul, cât și turla vor fi acoperite din nou cu plumb.

Citeşte şi Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini revoltătoare / Reacția BOR (VIDEO)

Când vine vorba de arcade, trebuie subliniat că mai mult de 80% din piatra căzută a fost recuperată. Acestea vor fi reparate sau înlocuite pentru a se potrivi cu specificațiile originale prin catalogarea și scanarea lor folosind tehnologia de imprimare 3-D. Inițial, piatra din secolul al XII-lea a fost extrasă din carierele care se află sub Paris. Acum, calcarul este extras în Oise și Aisne, care sunt la nord de Orașul Luminii. În plus, experții vor întări piatra deteriorată prin umplerea găurilor cu chit specializat.

Actualizări estetice suplimentare sunt în curs. De exemplu, picturile murale sunt reparate folosind un gel special pentru a elimina toxinele. Și cele 130 de vitralii ale Notre Dame, care au fost în mare parte nevătămate, sunt curățate, în timp ce altele sunt îndepărtate temporar pentru a preveni orice deteriorare accidentală în timpul restaurării.

Trebuie spus că munca restauratorilor este în mare parte uşurată de atelierele de „arheologie experimentală”, unde mii de împătimiţi exersează tehnici medievale de construcţie. Sunt locuri unde istoria este refăcută cu sunetul dălții împotriva pietrei și toporului împotriva lemnului, în timp ce artizanii secolului XXI reînvață și perfecționează abilitățile medievale uitate de demult. Este cazul Proiectului Guédelon, care a fost conceput ca un exercițiu de „arheologie experimentală” în urmă cu 25 de ani. Acum, într-o întorsătură neprevăzută a destinului, Guédelon, care îşi trage numele nobil din secolul al XIII-lea plecat să lupte în Cruciade, joacă un rol vital în restaurarea structurii și sufletului catedralei Notre Dame.

O serie de companii care licita pentru lucrarea Notre Dame au angajat deja dulgheri instruiți la Guédelon, scrie The Guardian. Stéphane Boudy face parte dintr-o mică echipă de dulgheri de la șantierul medieval, unde lucrează din 1999. Boudy, acum în vârstă de 51 de ani, s-a pregătit ca brutar, apoi a lucrat ca electrician, până și-a descoperit vocația la Guédelon. El explică modul în care tăierea manuală a fiecărei grinzi – o singură bucată dintr-un singur copac – respectă „inima” lemnului verde care îi conferă puterea și rezistența. „Avem 25 de ani de experiență în tăierea, decuparea și finisarea manuală a lemnului”, spune el. „Este ceea ce am făcut în fiecare zi timp de 25 de ani. Dacă acest loc nu ar fi existat, poate că experții ar fi spus: nu, nu se poate reproduce acoperișul Notre Dame, aşa cum a fost înainte de incendiu. Noi am arătat că se poate.

Nu este vorba doar de nostalgie aici. Dacă acoperișul Catedralei Notre Dame a rezistat 800 de ani se datorează tocmai lucrului manual. Nu există inimă în lemnul tăiat de gater”, mai spune el.

Citeşte şi Ce vizitează turiștii străini în București. Mulți se tem că vor fi jefuiți și că nu vor avea apă la cazare

Maryline Martin este co-fondatoare a proiectului Guédelon, care atrage aproximativ 300.000 de vizitatori plătitori în fiecare an și a fost prezentat într-o serie de documentare BBC din 2014, Secrets of the Castle. Ea spune că fierarul castelului din acest proiect a fost însărcinat să facă topoarele care vor tăia lemnul pentru Notre Dame, iar dulgherii săi sunt așteptați să-i instruiască pe alții să lucreze la catedrală.

Florian Renucci, directorul șantierului din Guédelon și un filosof devenit maestru zidar, a fost deja rugat să supravegheze pregătirea artizanilor care ar trebui să lucreze la Notre Dame.

Munca este minuțioasă, dar orașul speră că sacrul său lăcaş de cult va renaște până când Parisul va deveni găzda Jocurilor Olimpice de vară, în 2024.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!