Categoria de angajați din România care nu poate fi concediată. Legea îi apără de măsurile abuzive

O anumită categorie de angajați din România nu poate fi demisă, deoarece Codul Muncii o protejează de măsurile abuzive. Ce trebuie să știi?
Irina Dumitrescu
15 feb. 2025, 20:30
Categoria de angajați din România care nu poate fi concediată. Legea îi apără de măsurile abuzive

Problemele de sănătate pot surveni oricând, iar angajații se întreabă adesea dacă acestea le vor afecta locul de muncă. În România, legislația muncii oferă protecție în astfel de situații, fie că este vorba de incapacitate temporară de muncă sau de afecțiuni permanente. Totuși, există și excepții în care angajatorul poate dispune concedierea în anumite condiții.

Angajații care nu pot fi concediați în România

Codul Muncii interzice concedierea unui angajat pe durata incapacității temporare de muncă, atestată prin certificat medical, pentru a asigura protecția salariatului în perioadele în care nu poate lucra din cauza unei probleme de sănătate și are nevoie de recuperare. Însă, există o excepție importantă: în cazul reorganizării activității firmei sau falimentului, angajatorul poate decide concedierea, chiar și atunci când angajatul se află în concediu medical, subliniind că protecția nu este absolută în fața dificultăților economice sau administrative.

În cazul angajaților cu afecțiuni medicale permanente, legislația permite concedierea, dacă expertiza medicală confirmă incapacitatea fizică sau psihică a salariatului. Înainte de a lua această decizie, angajatorul este obligat să caute și să ofere un alt post disponibil în cadrul aceleași companii, compatibil cu capacitatea de muncă a angajatului. Dacă acest lucru nu este posibil, angajatorul trebuie să solicite ajutorul Agenției Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru redistribuirea salariatului într-o altă organizație.

Citește și Mii de angajați concediați de un gigant petrolier și înlocuiți de inteligența artificială. Conducerea companiei susține că AI-ul ”nu înlocuiește oamenii, ci creează mai multă valoare”

Codul Muncii prevede sancțiuni pentru concedierea ilegală. Dacă angajatul este concediat fără respectarea procedurilor legale, instanța poate anula decizia și obliga angajatorul să plătească despăgubiri. De asemenea, dacă un patron angajează o persoană cunoscându-i problemele medicale și ulterior o concediază pe aceleași motive, această decizie poate fi considerată discriminatorie și contestată în instanță.

Astfel, legislația muncii oferă o protecție clară angajaților aflați în concediu medical, limitând posibilitățile de concediere în această perioadă, și impune măsuri pentru protejarea angajaților cu afecțiuni permanente, înainte de a lua o decizie de încetare a contractului de muncă. Totuși, în anumite condiții, cum ar fi falimentul sau inaptitudinea medicală constatată, concedierea este posibilă.

Vezi și Angajaţi concediaţi, rechemaţi la muncă şi din nou daţi afară în doar cinci zile. „Acesta este guvernul. Ai crede că ar fi mai organizat”

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici